В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвститорите очакват насоки за пътя на лихвите от Федералния резерв и ЕЦБ

Освен днешното заседание на ЕЦБ продължават и изслушванията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Конгреса

15:10 | 7 март 2024
Обновен: 15:24 | 7 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните акции спряха временно ръста в цената си близо до рекордно високи нива, докато йената поскъпна с повишаване на убеждението, че през март Японската централна банка най-после ще започне да повишава лихвите, последна от големите централни банки.

Европейските акции са без промяна, а контрактите върху Nasdaq100 се повишиха с 0,3% след ръстовете в сряда, когато председателят на Фед Джером Пауъл даде сигнал пред Конгреса, че намеренията за разхлабване на монетарната политика тази година са все още актуални, макар че няма да бърза с намаляването на лихвите.

Акциите на Virgin Money UK поскъпнаха, след като Nationwide Building Society прие да купи кредитора за 3,7 млрд долара.

Книжата на Novo Nordisk скочиха до рекорден връх след като тя представи данни за медикамента си за намаляване на теглото Амикретин.

Инвеститорите се надяват на сигнали от Европейската централна банка кога мисли да започне да намалява лихвите. Очаква се те да бъдат запазени на ниво 4% на днешното заседание. Инвеститорите намалиха очакванията и сега оценяват под 100 базисни пункта понижение. Продължават и изслушванията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Конгреса.

Златото продължи да поскъпва до пик от 2161 долара за тройунция, а WTI скочи с 1,3% в сряда заради новото напрежение в Близкия изток, включително потвърдените смъртни случаи на трима членове на екипажа на търговски кораб, атакуван от хутите.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.