В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Иво Коларов, FactSet: Няма ситуация, в която ЕЦБ ще намали лихвите преди Фед

Иво Коларов, мениджър във FactSet, "В развитие", 04.03.2024 г.

17:07 | 4 март 2024
Обновен: 09:25 | 6 март 2024
Автор: Даниел Николов

Фондовите пазари в Европа продължават да записват нови рекорди, но основната причина за това е оптимизма в САЩ. Европейската централна банка едва ли ще започне да намалява лихвите преди Федералния резерв в САЩ, тъй като това ще нанесе щети на еврото, но тези по-ниски лихви биха дали нужния тласък на най-голямата икономика в региона - Германия - да излезе от икономическата криза. Това коментира Иво Коларов, мениджър във FactSet, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Не мисля, че са малко червените сигнали; как ще се развие ситуацията с лихвите в Европа ще е определяща... Пазарите като цяло постигнаха голяма част от доходността, която можеха да постигнат в рамките на годината, в първите два месеца. Очаква ни едно по-равно лято и есента, когато видим как се развива ситуацията в света, може да очакваме движение нагоре или надолу в зависимост от лихвите. Не бих бил супер оптимист за много по-голяма доходност за останалата част от годината."

Германия е в перфектната буря, след като войната в Украйна спря притока на евтино гориво от Русия, а преминаването към електромобили свари неподготвена германската автомобилна индустрия, коментира Коларов. Страната също страда от негативните ефекти на по-слабото потребление в Китай и забавянията във веригата на доставки.

Големите ръстове в САЩ са основно в технологичния сектор - Европа има свои представители като ASML, но компаниите, които водят ръстовете на пазара са от различни сектор - GSK, Novo Nordisk, Nestle, L'Oreal, Sanofi. Европейските индекси не са толкова наклонени към технологичния сектор и това донякъде обяснява по-голямото разнообразие, каза Коларов. Големите индустриални концерни като Siemens и Schneider Electric също публикуваха добри отчети, поне спрямо песимистичните прогнози.

"Оттук насетне основно ще зависи дали вървим към засилване или резрешаване на геополитическите конфликти - това ще е от основно значение за Германия. Ако Фед реши да намали лихвите пръв, това ще постави еврото в малко по-добра позиция. Позицията на ЕЦБ е трудна - там трябва да се жонглира с много топки и ще трябва да избере кое е по-приоритетно - инфлацията или валутата... Не виждам ситуация, в която ЕЦБ ще намали лихвите преди Федералния резерв."

Пазарите очакват поне две намаления на лихвите в САЩ до края на годината, а освен Германия високите лихви в Европа вече пречат на силно задлъжнелите страни като Португалия, Испания и Италия. Но това няма да даде допълнителен довод на ЕЦБ да действа, смята Коларов.

Как се представят пазарите в Полша и Гърция и какви са нагласите на инвеститорите към тях може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.