Държавният дълг на САЩ сочи към възможен фискален срив

Прогнозите не са твърди, но пренебрегването им все още е грешка

19:19 | 11 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Последните прогнози на Бюджетната служба на Конгреса на САЩ (CBO) повтарят предупреждението, правено много пъти преди: траекторията на заемите на правителството на САЩ е неустойчива. Вашингтон, фокусиран върху тазгодишните избори, не просто не желае да действа; това е пълно игнориране на проблема, пише в редакционен коментар на Bloomberg.

Колко загрижена трябва да бъде страната за това пренебрегване на задълженията?

Както всички икономически прогнози, фискалните прогнози обикновено са грешни и фискалната криза, за която CBO предупреждава, че идва, може никога да не се случи. Също така, това, което предстои, може да бъде още по-страшно. Следователно преценката на шансовете за по-добри или по-лоши резултати е ценна. Анализаторите са предприели подобно упражнение за Big Take на Bloomberg и заключението не е успокояващо.

Авторите от Bloomberg Economics приемат новата прогноза на CBO като базова линия. Тя показва, че публичният дълг нараства от малко под 100% от брутния вътрешен продукт тази година - най-високото ниво от края на Втората световна война - до 116% през 2034 г. В началото те отбелязват, че тази обезпокоителна базова линия всъщност е доста оптимистична по три начина.

Първо, това е прогноза за „настоящите закони“, която предполага, че данъчните облекчения, въведени от администрацията на Доналд Тръмп през 2017 г., ще изтекат по график до 2025 г. Независимо от резултатите от тазгодишните избори, това е малко вероятно. Второ, към края на прогнозния период прогнозата предполага намаляване на разходите за отбрана като дял от БВП. Като се има предвид сегашното геополитическо напрежение, това също изглежда малко вероятно. Трето, CBO очаква лихвените проценти (които водят до разходите за обслужване на дълга) да бъдат малко по-ниски, отколкото предлагат финансовите пазари в момента. Всички тези предположения са съществени: Включете пазарните подразбиращи се лихвени проценти, например, като оставите другите две предположения в сила, и съотношението на основния дълг ще се повиши до 123% от БВП до 2034 г.

Но това не са единствените неща, които могат да се променят. Използвайки така наречените стохастични симулации, упражнението изследва разпространението на бъдещите съотношения дълг към БВП около базовата линия на агенцията, като използва модел на икономиката милион пъти с различни комбинации от икономически растеж, инфлация, бюджетни дефицити и лихвени проценти, с модели, извлечени от исторически данни. В почти 90% от случаите съотношението на дълга продължава да расте през следващото десетилетие - и в този смисъл е неустойчиво, както в базовата линия. В най-лошите 5% от случаите съотношението се издига над 139% до 2034 г. и продължава да се покачва.

Изводът е прост: Приемайте сериозно, но не буквално прогнозите на CBO. Числата няма да са верни, но несигурността е в двете посоки и резултатите лесно могат да бъдат по-лоши от очакваното, както и по-добри. Предупреждението за евентуален фискален срив е в сила и отговорните политици трябва да направят нещо по въпроса.