В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България не изтегли дълг навреме и той ще поскъпне заради липсата на правителство

Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, във "В развитие", 25.03.2024

18:00 | 25 март 2024
Обновен: 18:14 | 26 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на 2024 пазарните участници повярваха, че България ще влезе в еврозоната през следващата година и това доведе до значително свиване в рисковата премия по еврооблигациите ни. Това отчасти се дължеше и на политическата стабилност у нас. Страната ни обаче не изтегли външен дълг в началото на годината и пропусна да се възползва от спокойствието на пазара и изгодните условия, като сега дългът, който предстои да изтеглим ще бъде при доста по-висока рискова премия. Това каза Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в DeltaStock, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

От началото на годината изглежда пазарите повярваха, че шансовете ни за влизане в еврозоната са много големи. За тях няма такова значение дали това ще стане на 1-ви януари или 1-ви юли. Поради това рисковата премия по българските еврооблигации много се сви. Политическата стабилност, която имахме до преди няколко седмици доста допринесе за това. Ако ние отново започнем да се отдалечаваме от тези цели, от основните ни приоритети, еврозоната и Шенген, това може да разколебае инвеститорите и рисковата премия отново да се увеличи, каза Търпанов.

Отделно, ако се следва сега заложеният бюджет ние трябва да емитираме сериозно количество дълг, което е рекордно. Страната ни не започна годината с емитиране на дълг за разлика от всички страни в региона. Те използваха периода на затишие и успяха да финансират голяма част от нуждите си. Това е пропуснат шанс да изтеглим външен дълг на много добри нива, с който да финансираме поне половината дефицит, който се очертава тази година. Тук говорим за нужда от финансиране от 4-5 млрд. евро.

Относно рискът Федералният резерв да не оправдае очакванията на пазара за намаляване на лихвите, анализаторът посочи, че в края на годината пазарите са прогнозирали между 4 и 6 понижения на лихвите и са опитали с поведението си да насочат централните банки в тази посока, но те са останали последователни в своите думи и действия. 

Първоначално те бяха обещали, че ще задържат лихвите на сегашните по-високи нива за по-дълго време. Първоначално очакванията бяха, че лихвите ще бъдат намалени от март. Сега очакванията са първото намаление да бъде през юни. Сега някои банкери казват, че е възможно лихвите да бъдат намалени през юни, а след това да останат непроменени на следващото заседание.

На въпрос какво е поведението на пазарните участници в момента, Търпанов каза, че те са спокойни и са започнали да се вслушват в последователните думи, изказвания и действия на централните банкери. Той допълни, че очакванията вече предвиждат 3 понижения с общо 75 базисни пункта от Фед и Европейската централна банка.

Очаква ли се скоро кривата на доходността да се нормализира?

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.