Колко опита са нужни на китайските индивидуални трейдъри да постигнат AI пробив

От февруари насам потребителите са изпратили на борсите в Шанхай и Шънджън над 11 000 запитвания, свързани с изкуствения интелект

13:41 | 19 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските инвеститори на дребно не разполагат с Reddit. Но те имат нещо друго, което е също толкова свързано с борсовото оживление: подкрепени от борсата платформи за въпроси и отговори. През последните седмици в тези форуми се говори за едно нещо: вероятните печеливши, тъй като Китай изгражда алтернативна екосистема за изкуствен интелект (ИИ).

От февруари насам потребителите са изпратили на борсите в Шанхай и Шънджън над 11 000 запитвания, свързани с изкуствения интелект, според данни, събрани от Bloomberg News.

Но това не са само въпроси за очевидни сделки като доставчици на Huawei Technologies Co. Вместо това се търсят по-неясни бенефициенти, които може да са в състояние да използват постиженията на ИИ в реални приложения.

Много от тях изглеждат пресилени. Един търговец попита дали Ningbo Peacebird Fashion Co., дистрибутор на дамско облекло, използва изкуствен интелект в модните си проекти. Друг пита дали Ceepower Co., която произвежда системи за разпределение на енергия, планира да пусне станции за зареждане, предназначени за устройства с изкуствен интелект. Какво ще кажете за Zhejiang Shapuaisi Pharmaceutical Co., производител на капки за очи. Ще помогне ли неговият продукт на потребителите да четат по-добре текста, генериран от асистентите с изкуствен интелект?

(Компаниите не са задължени да отговарят на въпросите и нито една от горепосочените не го е направила.)

И все пак както самият обем, така и разпръснатият характер на коментарите показват колко спешно местните инвеститори, на които в повечето случаи е забранено да купуват директно акции на чуждестранни играчи като Nvidia Corp.

Надеждата е, че китайските компании, които разполагат с огромна база от технически специалисти, все пак могат да се превърнат в печеливши в областта на продуктите, въпреки строгите санкции на САЩ по отношение на първокласните чипове. Помислете как САЩ може да са създали интернет, но Tencent Holdings Ltd. създаде вездесъщото приложение WeChat, което сега е централно за съвременния китайски живот.

"Не подценяваме как изкуственият интелект може да внесе трансформационни промени в икономиката му", казва Никола Лай, инвестиционен мениджър за акции в Хонконг и Китай в Barings. "Китай разполага с дълбочина на данните, като се има предвид огромният брой на населението му, за да позволи на приложенията на ИИ да стартират."

Да имаш късмет

Търсенето на родни пионери в областта на изкуствения интелект вече доведе до някои неправдоподобни скокове на фондовия пазар.

Държавната компания Shanghai Film Co. спечели повече от 70% за шест седмици, след като разкри плановете си да използва генеративен AI за създаване на анимация в традиционни китайски художествени стилове. Компанията Astro-century Education & Technology Co., която издава учебници, спечели 64% за същия период, след като представи приложение за помощник-учител, използващо изкуствен интелект. Hunan TV & Broadcast Intermediary Co., скочи с над 100%, след като филиал обяви, че технологията е взела участие в режисирането на телевизионно риалити шоу.

Не всички тези постижения са трайни. Hunan TV, например, върна половината от печалбата си, след като програмата за трима известни личности, които отиват на пътешествие, не успя да набере популярност и не разкри подробности за това как точно е участвал изкуственият интелект.

Като цяло индексът CSI Artificial Intelligence Index се е повишил с близо 30% от най-високата си стойност в началото на февруари, преди демонстрацията на модела Sora AI на Open AI, който може да превръща писмени подсказки във видео, да предизвика нов лов на печеливши в областта на изкуствения интелект в Китай. Въпреки това индексът е спаднал с приблизително същия процент от най-високата си стойност през юни 2023 г., достигната след стартирането на ChatGPT.


Китай яхва поредната вълна на AI ралито/Наблюдава се заислен интерес към местните приложения

Изградено върху истории

Рискът да се увлечете по акция, изградена върху история, а не върху солидни основи, е една от причините, поради които професионалните мениджъри на фондове често са силно предпазливи към тази нова вълна от сделки с приложения на изкуствен интелект. Много от тях пожънаха печалби миналата година, като инвестираха в сървъри и хардуер, които биха били необходими за обучението на големи езикови модели, и виждат в този последен скок на интереса чиста спекулация.

Подобни безумия имат дълга история на китайския фондов пазар, тъй като инвеститорите на дребно търсят бърза възвръщаемост от последната гореща тенденция - от зоните за свободна търговия до инвестиционните тръстове за недвижими имоти. През 2021 г. рязко нараснаха акциите, свързани с развитието на метавселената, включително на доставчика на цифрово съдържание AVIT Ltd. и на компанията за игри Shenzhen ZQGAME Co. Оттогава двете акции са спаднали с повече от 60% от най-високите си стойности.

"Тези сделки с изкуствен интелект не ми изглеждат толкова убедителни, колкото манията по метавселената преди няколко години", казва Ши Джунбо, мениджър на фонд в Hangzhou XiYan Asset Management Co. "Няма сравнение между акциите с изкуствен интелект в Китай и вида увеличение на приходите, на което може да се радва Nvidia."

Тази година мамещите инвеститори - попарени от жилищния спад и годините на слабо представяне на общия фондов пазар - също наляха средства в борсово търгуван фонд, който притежава златни компании, както и американски и японски акции чрез местни фондови продукти.

Все пак за мнозина перспективата да влязат рано в един трансформиращ се пазар като този на изкуствения интелект е убедителна.

В Китай най-добрият показател за измерване на собствеността на дребно върху дадена акция е промяната в броя на акционерите, като ръстът показва, че все повече дребни собственици купуват акции. Много от акциите, за които се говори през последния месец, показват точно този модел.

Например Zhejiang Huace Film & Television Co., продуцент на телевизионни продукции, отбеляза скок на броя на акционерите си с 10% за по-малко от 10 дни, според последните данни, оповестени в края на февруари. По-късно акциите на компанията почти се удвоиха в рамките на един месец, след като компанията заяви, че може да генерира четири секунди сюжетно видео от текст, преди акциите да паднат обратно.

Ли Жуою, собственик на фирма за производство на чай в провинция Юнан, е наясно с рисковете от шумотевицата на фондовия пазар. Но самият потенциален мащаб на пазара означава, че той изпитва необходимост да има някаква експозиция към ралито на изкуствения интелект - в неговия случай чрез управляван портфейл.

"Спекулациите определено са голяма част от търговията с изкуствен интелект", казва Ли. И все пак той вижда шанс за Китай да излезе напред, особено по отношение на генерираните от ИИ кратки видеоклипове.  "Ние разполагаме с огромна потребителска база, която е предпоставка за това."