Байдън и Си Дзинпин говориха по телефона

Пеги Колинс, Bloomberg

10:00 | 4 април 2024
Обновен: 13:44 | 4 април 2024
Преводач: Петя Кушева

Доколко са говорили по същество или само протоколно без осезаем резултат?

Репортажът ни показва, че Си и Байдън са покрили редица теми. Изкуствен интелект, Русия и отбранителната й индустрия, фентанил. Съобщихме, че TikTok се e появил като тема оттегляне на инвестиции, не толкова забрана – това е по въпроса как ще се координираме по тази компания, когато държавата очевидно участва там.

Засегнали са редица теми. Разговорът трябваше да е с цел координация между двете държави. Това става преди пътуването на Йелън в Китай в близките дни и след като директори от САЩ посетиха Китай и на фона на известно напрежение в китайската икономика.

Остават неизвестни, но определено в момента има някакво взаимодействие. Освен това Китай ще бъде тема за Байдън на изборите.

Определено. Темата за TikTok е интересна и на брифинга Кърби беше попитан директно за това, след като въпросът не беше включен в съобщението на Белия дом за темите в разговора, което ми е интересно. Получаваме новини от Държавния департамент, в които се казва, че държавният секретар Блинкен и френският президент Макрон са обсъждали предизвикателствата от Китай. Знаем, че  държавния секретар Антони Блинкен предстои да пътува до Китай няколко седмици, след Йелън. Той работи по много въпроси  - не само Китай, а и проблемът с Израел в светлината на случилото се в началото на седмицата. Антъни Блинкен говори преди срещата си с френския президент Емануел Макрон в Париж за убитите седем хуманитарни работници при израелски въздушен удар. чуйте.

"Жертвите от вчерашното нападение се добавиха към рекордния брой хуманитарни работници, които бяха убити в този конфликт. Тези хора са герои. Говорихме директно с израелското правителство за този конкретен инцидент. Настояваме за бързо, задълбочено и безпристрастно разследване, за да разберем какво точно се случи", каза Блинкен.