Арести за шпионаж намекват за тъмната страна на конкуренцията между Китай и Европа

Германия арестува за шпионаж служител на Максимилиан Кра, водещият кандидат на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) на изборите за Европейски парламент

06:59 | 24 април 2024
Обновен: 06:59 | 24 април 2024
Автор: Анджела Кълън и Джош Сяо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Полицията в Дрезден задържа германски гражданин, заподозрян в извършване на шпионаж в полза на Китай, като броят на предполагаемите китайски шпиони, арестувани в Европа през последните дни, стана шест.

Арестите идват само няколко дни след посещението на канцлера Олаф Шолц в Пекин в пътуване, което имаше за цел да изглади отношенията с най-големия търговски партньор на Германия, въпреки че двете страни си размениха обвинения в протекционизъм и нечестни търговски практики.

Те усложняват усилията на геополитическите съперници да възстановят връзките на фона на порой от търговски разследвания, които ЕС отприщи срещу Китай, след като се оплака, че отдавна е „изиграван“. Напрежението вече беше повишено поради нарушения на киберсигурността, които според ЕС, САЩ и Обединеното кралство са подкрепени от китайското правителство като част от по-широкия му стремеж за стратегическо и икономическо предимство.

Отделно в Обединеното кралство двама мъже бяха обвинени в понеделник по Закона за държавните тайни по обвинения, че са шпионирали за Китай. Един от тях е бил нает - като мъжа, задържан в Дрезден - като политически помощник, според докладите.

Неотдавнашното назначаване на Дейвид Камерън от министър-председателя Риши Сунак на поста външен министър беше предсказано от някои като предвестник на по-малко антагонистичен период в отношенията между Китай и Обединеното кралство – тъй като мандатът на самия Камерън като лидер беше свързан с това, което той нарече „златна ера“ във връзките. И все пак Обединеното кралство преценява собствените си мерки за ограничаване на нарастващото влияние на Китай, включително чрез ограничаване на официалните визи поради опасения, че системата се използва за вкарване на шпиони в страната.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин каза, че нацията му се противопоставя на разпалването на шпионски обвинения в Германия. Подобни новини са предназначени да опетнят Китай, каза той на редовен брифинг за пресата в Пекин във вторник, като също така отхвърли твърденията на Обединеното кралство като дезинформация.

Самият Пекин засили усилията си за борба с шпионажа и прие нов закон за контрашпионажа, който влезе в сила миналата година. Това законодателство разширява списъка с дейности, които могат да се считат за шпиониране, засилвайки рисковете за чуждестранните фирми.

Успоредно с този натиск обикновено секретната китайска шпионска агенция, Министерството на държавната сигурност, придоби по-голям публичен профил, тъй като президентът Си Дзинпин и неговите приближени подчертават необходимостта от по-добра осведоменост на обществеността относно националната сигурност.

Откакто се присъедини към WeChat миналото лято, министерството публикува често в социалната медийна услуга за своите усилия - от обявяване на проучвания за сигурността на данните в сектори като селско стопанство и метеорологични станции, до казване на ученици от началните училища какви снимки да не публикуват в социалните медии. То също така разкри случаи на предполагаем шпионаж от страна на САЩ и Обединеното кралство на фона на стратегическа борба с Вашингтон и неговите съюзници - рядък ход за агенция, която не предоставя данни за своите арести.

Арести в Германия

Задържането във вторник на предполагаем шпионин в Дрезден следва ареста в понеделник на двама мъже и една жена, заподозрени, че работят за китайската държавна сигурност за придобиване на подробности за технология за корабни двигатели и закупуване на специален лазер без разрешение за износ.

Това е последният от поредицата случаи на шпионаж, разкрити в Германия, след като двама руско-германски граждани бяха задържани миналата седмица по обвинение в шпионаж за Русия и членство в терористична група, планираща саботаж.

Мъжът, арестуван в Германия във вторник, е служител на Максимилиан Кра, водещият кандидат на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) на изборите за Европейски парламент, според говорител на неговата служба. Федералните прокурори подозират мъжа, когото идентифицираха като Джиан Г., че работи за китайските тайни служби, позовавайки се на разузнавателни доклади от Федералната служба за защита на конституцията в изявление във вторник.

Те подозират Г., че многократно е предавал информация за преговори и решения в Европейския парламент на свой клиент от разузнавателните служби. Освен това го обвиняват в шпиониране на китайски опозиционери в Германия.

„Шпионажът в полза на чужда държава е сериозно обвинение“, написа Кра в социалната мрежа X, назовавайки името на служителя. „Ако обвиненията се окажат верни, това ще доведе до незабавно прекратяване на работата му.“

"Алтернатива за Германия" вече е подложена на правен натиск, като Бьорн Хоке, ръководител на партията в източната провинция Тюрингия, в момента е съден за използване на нацистки лозунг на митинг. Друг депутат от AfD, Петр Бистрон, отрече да е вземал пари от проруска медия след съобщения за връзки с организацията. Подкрепата за AfD е намаляла преди европейските избори през юни, като партията е напът да получи 18,5% от гласовете, според проучване на Insa от понеделник. През юли миналата година AfD имаше 23%.

Говорител на офиса на Кра каза, че е научил за ареста на своя служител от пресата и няма повече информация.

„Ако се потвърди, че е имало шпиониране за китайските разузнавателни служби от Европейския парламент, тогава това е атака отвътре срещу европейската демокрация“, каза германският вътрешен министър Нанси Фейзер в изявление по имейл във вторник. „Всички връзки и произход трябва да бъдат разследвани.“

Сега федерален съдия ще реши дали да задържи заподозрения в ареста, казаха прокурорите.