Сенатът на САЩ прие пакет от помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара

Крити Гупта, Bloomberg

12:30 | 24 април 2024
Обновен: 14:45 | 24 април 2024
Автор: Петя Кушева

Какво да очаква Украйна от това?

Допълване на системите за ПВО е най-важното. През последните 24 часа Риши Сунак говори за предоставяне на ракети с голям обсег. Боеприпасите идват от други части на света, но действителните машини, системите за противовъздушна отбрана, дронове, това е частта, която се попълва от този пакет за помощ. Около 14 милиарда долара за отбрана добави САЩ към тези 13 милиарда долара за машини, оборудване, огнестрелни оръжия.

Има около 9,5 милиарда долара опрощаеми заеми. Тази част е ключова в уравнението от политическа гледна точка, първо, защото това беше първоначалната идея на президента Тръмп и убеди някои от по-десните представители на Конгреса да подкрепят законопроекта. Но това означава, че трябва да се даде повече помощ за различните общности. Не е непременно пряко свързано с отбраната в Украйна, има повече общо с икономическата помощ. Това са ключовите части на украинския законопроект.

В момента, когато пристанищата отново са на фокус се наблюдават доставките на зърно от Украйна. Беше подложена на голям натиск, докато Русия си проправяше позиции.

И може би украинският сегмент от този законопроект беше най-важният. Но там имаше много неща, включително допълнителни санкции срещу Иран. Иран вече е тежко санкциониран. Допълнителните санкции променят ли графика?

На теория би трябвало. Хавиер Блас от Bloomberg писа, че не става въпрос за допълнителни санкции, а за прилагане на санкциите. Колко пари трябват за това? Дребният шрифт е наистина важен тук. Не става въпрос само за прицелване към рафинерии, пристанища или кораби за Иран, което вече се прави. Целта е финансовата инфраструктура, която дава много ирански суров петрол в Китай, например. Хавиер Блас каза в Bloomberg Opinion, че голяма част от иранския петрол се обявява за малайзийски суров петрол и отива в Китай. Важното е, че законопроектът сега е насочен към финансова инфраструктура, банките, финансовите институции, които извършват някои от тези сделки.

Какво означава това за цената на петрола?Eurasia Group казва, че по-стриктното прилагане на санкциите би добавило 2 до 3 долара за барел към базовото ниво от 90 долара. Намек, че трябва да бъдат по-строги в правоприлагането. Администрацията на Байдън имаше много отпор и не е била достатъчно твърда. Но дори Белият дом казва, че този път ще са твърди.

Амрита каза вчера, че правоприлагането не е съществувало до този момент.

Междувременно, отделянето на TikTok от Bytedance, което ще стане със закон. Имат срок за работа по въпроса. Правни предизвикателства. Какво следва?

Не става така бързо, като преди, когато TikTok просто изчезва от App Store или Google Play. Оспорван проблем е. Ръководството на Bytedance в Китай, но и на TikTok казват, че ще го отнесат до съда. Ще бъде дълга съдебна битка, ако Съединените щати успеят да приемат този законопроект. Няма да изчезне веднага от ежедневна употреба. Проблемът е алгоритъмът. Отбелязахте, че това е и твърдата линия на Китай. На Съединените щати също. Очакваме дълга съдебна битка, която да завърши във Върховния съд.