Последиците от коронавируса достигат и компаниите в еврозоната

Вероятно икономиката ще отслабне през март, посочва икономист в IHS Markit

16:01 | 4 март 2020
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Компаниите в еврозоната ще се изправят пред предизвикателства заради разпространението на коронавируса в идните седмици на фона на забавянето на доставките, спада на износните поръчки и забавянето на растежа на работните места, пише Bloomberg.

Епидемията се разпространи в Европа, след като избухна в Китай миналата година, натежавайки на дългоочакваното възстановяване в производствения сектор. Въпреки че секторът на услугите се превърна в икономически двигател за много страни през последните месеци, сега и компаниите от него започват да отчитат понижено търсене.

„Има ясен риск в посока надолу и вероятно икономиката ще отслабне през март“, заяви Крис Уилямсън, икономист в IHS Markit. Той отбелязва, че нарастващ брой компании отчитат загуби заради разпространението на коронавируса, основно в хотелиерството, туристическия и транспортния сектор, както и в сферата на финансовите услуги.

Изследване, публикувано в сряда от IHS Markit, показва, че икономиката до момента е подкрепяна основно от вътрешния фундамент. Износът на стоки и услуги се понижава все повече заради вируса, а забавянето на доставките заплашва бъдещото производство.

Междувременно финансовият министър на Франция Бруно льо Мер призова колегите си от еврозоната за готовност за използване на фискални стимули в случай, че икономическата ситуация се влоши през следващите седмици.

Очаква се по-късно в сряда министрите да проведат извънреден конферентен разговор, в който да обсъдят отговора си към икономическите предизвикателства.

„Искам финансовите министри от еврозоната да се съгласят, че ако видим, че растежът е дългосрочно и сериозно засегнат, трябва да сме готови да използваме всички инструменти, включително фискалните“, коментира Льо Мер пред BFM Business TV.

Според него Европейската централна банка може също да помогне с мерки, за да насърчи банковите кредити за малките засегнати компании. „Основният отговор сега трябва да бъде фискалният“, добави обаче той.