Lufthansa е поредната разболяла се комапния от коронавируса в Европа

Германската компания търси финансова подкрепа от правителството

15:26 | 8 март 2020
Обновен: 17:50 | 4 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската авиокомпания е Lufthansa търси помощ от правителството заради негативното влияние от разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Lufthansa, която намали капацитета си с 50%, за да се справи с понижаващото се търсене, обмисля различни варианти за въвеждането на краткосрочни работни програми, се посочва в официална позиция на компанията.

Т.нар. краткосрочна работна рамка предвижда правителството да компенсира за загубите при изплащането на заплати, докато редица компании са принудени да съкращават персонала си. Управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел ще проведе събрание тази вечер, за да представи стратегията си, докато най-голямата икономика в Европа се подготвя за въздействието от коронавируса. Очаква се германското правителство да приеме работната програма в подкрепа на Lufthansa. Мерките може да улеснят компаниите да кандидатстват за помощ за изплащане на заплати.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер предлага да се увеличат правителствените заеми и да се въведат допълнителни мерки, ако търсенето и доставките се нарушават заради епидемията. Кризата създава рискове за експортно ориентираната икономика на Германия, която избегна рецесия през 2019 г., а през тази година се очаква да се забави.

Китай е най-големият търговски партньор на Германия. А германските производители, предимно от автомобилната индустрия, имат тесни връзки с доставчиците от Северна Италия, където е епицентъра на кризата в Европа.

В петък Lufthansa съобщи за драстични спадове на резервациите и множество отменени полети през последните дни. Днес германската авиокомпания обяви, че търси начини да задържи на работа всичките си служители по време на кризата и поради това преговаря със синдикатите.