Авиоиндустрията може да загуби 314 млрд. долара заради пандемията

Броят на полетите, извършвани по целия свят, е намалял с почти 80% през първата половина на април

19:36 | 15 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Авиоиндустрията заяви, че може да загуби 314 милиарда долара от продажбата на билети заради коронавируса тази година. Това е с 25% повече от очакваното по-рано и се дължи на продължаващите мерки на правителствата за ограничаване на разпространението на коронавируса, които натежават на глобалната икономика, съобщава Bloomberg. 

Мерките за социално дистанциране могат допълнително да попречат на приходите, дори след възобновяване на пътуванията, заяви във вторник Международната асоциация за въздушен транспорт. 

"Заради икономическата дислокация ще потънат 55% от годишните приходи от пътници, които глобалните превозвачи се очакваха да генерират преди началото на кризата", заяви Брайън Пиърс, главен икономист на Асоциацията по време на конферентен разговор. Предишната прогноза на групата за постигане на приходи от 252 милиарда долара беше публикувана преди три седмици. 

"Очакванията за по-тежка рецесия ще се отразят на скоростта, с която въздушните пътувания ще се възобновят през втората половина на годината", каза още Пиърс. 

Броят на полетите, извършвани по целия свят, е намалял с почти 80% през първата половина на април.  

Докато страните се подготвят да облекчат строгите мерки, насочени към възпиране на вируса, превозвачите обмислят кога и как ще може да се подновят пътуванията.  

Международната асоциация за въздушен транспорт заяви, че очаква възобновяване на вътрешните полети през третото тримесечие, последвани от регионални, континентални и по-късно междуконтинентални полети.  

Ранният опит на Китай, засегнат силно в началото на годината, показа, че международните пътувания ще бъдат най-трудни за възобновяване, защото страните се притесняват от "внасяне" на вируса чрез пристигащите в тях пътници.  

"Мащабът на кризата прави рязкото V-образно възстановяване невъзможно", каза в изявление генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт Александър де Юниак. 

„Реално ще видим U-образно възстановяване, като вътрешните полети ще се възобновят по-бързо от международните. Може също да видим как повече от половината приходи изчезват“, обясни той.  

Асоциацията по-рано изчисли, че авиокомпаниите може да загубят 61 милиарда долара през второто тримесечие, докато мерките за безопасност са в своя пик.   

"След като пътуванията се обновят, мерките за социално дистанциране може да изискат от авиокомпаниите да оставят празно едно на всеки три места", каза Юниак.  

“Това ще намали рентабилността на полетите на къси и средни разстояния, които ще са налични първи и за които се изисква висока заетост”, добави той. 

Темпът на възобновяване на полетите ще окаже влияние и върху производството на самолети от страна на Airbus и Boeing, както и техните доставчици, зависещи от новите поръчки. 

"През следващите 8 до 12 месеца не виждаме много силно търсене на самолети, идващо от авиокомпании, които нямат абсолютно никакви пари", каза Юниак.  

„Ще има забавяния и анулирания“, прогнозира той.  

Междувременно най-големите американски авиокомпании постигнаха принципно споразумение с федералното правителство за финансова помощ, насочена към предотвратяване на съкращенията в индустрията, предаде The Wall Street Journal. 

Министерството на финансите на САЩ заяви във вторник, че 10 от 12-те най-големи авиокомпании са казали на правителството, че са склонни да се възпозват от пакета за икономически помощи за 2,2 трилиона долара, приет миналия месец. 

Най-големите вътрешни авиокомпании - United Airlines Holdings, Delta Air Lines, American Airlines Group и Southwest Airlines - се съгласили да получат помощ. 

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че разговорите продължават с някои други авиокомпании и че също работят върху насоки за предоставяне на помощ на товарни превозвачи и контрагенти. 

„Очакваме с нетърпение да работим с авиокомпаниите за финализиране на необходимите споразумения и изплащане на средства възможно най-бързо“, каза той в изявление.