Airbus е с нулеви поръчки за трети пореден месец

През тази година са реализирани поръчки за 298 самолета

14:02 | 9 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Airbus не успя да осигури поръчки на самолети за трети месец тази година, тъй като сривът в глобалните въздушни пътувания натежа на търсенето на нови самолети, пише Bloomberg.  

Европейският производител на самолети не е успял да осигури нови покупки през юни според изявление на компанията в сряда. Производителят е претърпял едно анулиране, потвърди говорител, като досега през тази година са реализирани общо нетни поръчки за 298 самолета.  

Това означава влошаване на кризата с поръчките за Airbus, която се съгласи да отложи доставките, тъй като авиокомпаниите се стремят да ограничат капацитета си в очакване на години на бавно търсене. Компанията достави 36 самолета за месец, което е подобрение в сравнение с 24-те доставки през май. 

Миналата седмица Airbus обяви, че планира да съкрати 15 000 работни места, след като през април намали темпа на производство с една трета на фона на пандемията от коронавирус. 

Акциите на компанията, базирана в Тулуза, Франция, поскъпнаха с 0,6% сутринта в четвъртък в Париж. Стойността им спадна с 50% през тази година. 

Анализаторът от Agency Partners Саш Туза смята, че Airbus може да достави 603 самолета през тази година, 355 през 2021 г. и 416 през 2022 г. заради ефекта на отложените поръчки. Това от своя страна може да доведе до допълнителни съкращения на около 30% от производството, смята той. 

Тъй като компанията продължава да прави самолети по-бързо, отколкото клиентите ги вземат, запасите може да са нараснали с около 4,5 милиарда евро през второто тримесечие, изчисли Санди Морис, анализатор от Jefferies.  

Той нарече това „балансиращо действие“ и каза, че то може да не удовлетвори инвеститорите, които гледат паричните потоци и размерите на печалбата. 

„Вярваме, че Airbus се стреми към ниво на производство, което е оптимално за следващите 24 месеца,“ казва Морис в бележка. 

„Запасите може да нараснат отново през третото тримесечие на 2020, но с времето ще се освободят“, добавя още анализаторът.