Облигациите по света изтриват всички печалби от надеждите за по-ниски лихви

Търговците вече са напълно ценообразуващи само при три намаления на лихвените проценти от Фед за тази година

14:04 | 14 февруари 2024
Автор: Гарфийлд Рейнолдс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Данните за инфлацията в САЩ изтриха последните останки от глобалното рали на облигациите, което започна през декември с надеждата, че Федералният резерв най-накрая се е насочил към намаляване на лихвените проценти.

Индексът на Bloomberg за глобалния дълг се понижи с 3,5% тази година, заличавайки всички печалби от 12 декември, ден преди съобщението на Фед през същия месец. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ беше 4,31% в Азия след скока с 14 базисни пункта в предишната сесия, докато доходността на 10-годишните облигации на Япония се покачи с цели четири базисни пункта.

Глобалните облигации се сринаха тази година, тъй като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл поведе реториката на централните банки срещу пазарните залози, че ще започнат бързо облекчаване още през март. Разгромът се ускори, след като данните във вторник показаха, че инфлацията в САЩ през януари е била по-висока от очакваното, като същевременно накара търговците да отложат залозите за първото понижение на лихвения процент от Фед до юли.

„Януарският индекс на потребителските цени променя играта – разказът, че дезинфлацията на Фед е предоставила възможност за намаляване "за всеки случай", очевидно вече е в кофата за боклук“, каза Прашант Нюнаха, базиран в Сингапур старши лихвен стратег в TD Securities Inc. „Сега има реален риск, че ценовият натиск започва да нараства. Федералният резерв не може да действа по това. Това трябва да даде импулс за по-нататъшни спадове на облигациите.“

Търговците вече са напълно ценообразуващи само при три намаления на лихвените проценти от Фед за тази година, като четвъртото намаление се разглежда като вероятно. Това е в съответствие със собствената прогноза на централната банка на САЩ за три хода на облекчаване - само преди месец суаповете показаха потенциал за цели седем промени надолу в лихвения процент.

Силата на американската икономика прави държавните облигации непривлекателни в момента, въпреки факта, че лихвените залози сега са по-добре съобразени с насоките на Фед, според Ейми Сие Патрик, ръководител на стратегиите за доходи в Pendal Group в Сидни. Тя се оттегли от държавни облигации на САЩ, за да се съсредоточи повече върху корпоративния дълг за сега.

„Кредитът е по-лесният избор, тъй като икономическият импулс все още е достатъчно силен, за да поддържа рискови активи“, каза Сие Патрик. Историята на структурната дезинфлация е „процес две стъпки напред, една стъпка назад“, каза тя.

Доходността на австралийските 10-годишни облигации скочи с цели 12 базисни пункта до 4,29% в сряда, точно в съответствие с нивото им преди декемврийското съобщение на Фед. Германските бундове и британските облигации вече бяха повече от изтрили своите ралита от декември.