Докато пазарите в Китай се клатят, останалият свят продължава да прави пари

Китай изглежда е отделен от останалия свят. Предишните реакции се случиха, когато Китай беше бастион на растежа в един по-нестабилен свят

12:09 | 8 февруари 2024
Обновен: 12:09 | 8 февруари 2024
Автор: Ричард Хендерсън и Изабел Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тазгодишните сътресения в Китай предизвикаха срив на акциите, взривиха структурираните финансови продукти, доведоха до обществено недоволство и сега президентът Си Дзинпин постави нов регулатор начело на пазара.

Въпреки това, подхранвани от технологичната еуфория в САЩ, глобалните акции се доближават до рекорди, активите убежища са в немилост и дори съседните азиатски пазари са сравнително невредими. Китайските активи не са синхронизирани с останалия свят, като мярката за волатилността на глобалните финансови пазари се понижава тази година.

Това е рязък контраст с това, което се случи, когато балонът на Китай се спука през 2015 г. и двете най-големи икономики в света се включиха в търговска война през 2018 г., което доведе до синхронизиран спад на глобалните акции. Този път неволите на Пекин остават изолирана афера след изтичане на международен капитал.

С разпродажбата, която се удължи след три поредни години на спадове, дори някога непоколебими китайски бикове, включително Goldman Sachs Group Inc., бяха принудени да преосмислят своите възгледи. Ако чужденците не се върнат, това ще направи мисията на Си да организира възстановяване на пазара по-трудна за постигане. Освен това е по-голям стимул за инвеститорите, които искат да насочат капитал към водещия американски пазар и другаде в Азия.

„Китай изглежда е отделен от останалия свят“, каза Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers. „Част от липсата на капиталов отговор е, че световната икономика се справя добре без Китай. Предишните реакции се случиха, когато Китай беше бастион на растежа в един по-нестабилен свят.“

Голямото разминаване идва, след като борсовите китайски акции загубиха 4,8 трилиона долара от стойността си от върховете си през 2021 г., затънали от задълбочаваща се имотна криза, дефлационен натиск и всеобхватния контрол на държавата върху частния сектор. Това доведе до рекордни шест месеца изтичане на капитал от акции на континента до януари.

Икономическият мрак над Китай и технически причини, свързани с увеличаващи се деривати и исканията за маржин, добавиха към натиска върху продажбите. Индексът CSI 300 остава надолу с 2% за годината, въпреки възстановяването от над 5% тази седмица. Опитите на Пекин да спаси пазарите с ограничения за продажби на къси позиции и интервенции на държавни фондове може да се окажат недостатъчни, за да обърнат преобладаващия песимизъм.

Междувременно увереността в икономическо меко кацане в САЩ тласна S&P 500 до нови върхове. На други места глобалният бум на изкуствения интелект подкрепи разчитащи на технологиите пазари като Тайван, докато Индия – разглеждана като алтернатива на Китай с огромната си потребителска база – върви напред.

Усилията на Пекин да постигне самодостатъчност в ключови индустрии, включително технологиите, доведоха до известна степен на отделяне на икономиката му от останалия свят. САЩ въведоха поредица от санкции, насочени към овладяване на технологичната мощ на техния азиатски съперник, но по ирония на съдбата този ход също даде възможност на някои китайски фирми да развият собственото си предимство.

С нарастването на търговското напрежение, което подтиква страните да диверсифицират веригите за доставки, забавянето в световната икономика номер 2 оказва по-малко влияние. Подчертавайки промяната в глобалните търговски модели, вносът на САЩ от Китай спадна с 20% през 2023 г., за да изостане от този от Мексико за първи път от 20 години.

Китай „се опитва да намали зависимостта от чуждестранни технологии и да предотврати чуждестранните инвестиции в много индустрии, за да се противопостави на западното влияние“, каза Елън Хейзън, главен пазарен стратег и портфолио мениджър във F.L.Putnam Investment Management. „В момента – между демографския проблем, проблема с дълга, въпроса с имотния сектор и липсата на яснота относно това какво наистина притежават миноритарните акционери – не смятаме, че е достатъчно евтино, за да оправдае позиция за клиенти, базирани в щатски долари.“

Като цяло, месечното движение между китайските и глобалните акции е близо до историческите дъна, според индексите MSCI. През август 2015 г. девалвацията на юана в Китай предизвика верижна реакция на световните пазари, натежавайки върху акциите и суровините, като в същото време даде тласък на облигациите. Повече от 5 трилиона долара бяха изтрити от стойността на световните акции за две седмици.

Сега падащата корелация не се ограничава до акциите. Корелацията на офшорния юан със спот индекса на азиатския долар на Bloomberg падна до 0,47 - като 1 показва движения в тандем - от над 0,70 само преди четири месеца. Използвайки същите критерии, връзката между доходността на 10-годишните държавни облигации на Китай и техния еквивалент на държавните облигации на САЩ е близо до нула.

„Пазарът всъщност казва или признава, че някои от проблемите, които има Китай, са по-идиосинкратични по природа“, каза Арджун Джаяраман, портфолио мениджър в Causeway Capital Management. „Наистина смятаме, че Китай е много евтин по различни показатели, но трябва да имате по-висока толерантност към риска, за да купите Китай.“

Всичко това се връща към въпроса дали усилията на Пекин да подкрепи акциите ще им позволят да наваксат глобалното рали. Бенчмаркът CSI 300 остава с повече от 40% по-нисък от най-високото ниво от 2021 г.

Както отбелязва Джейсън Су, сривът се дължеше на настроения, които „могат да се променят за един миг“.

„Ако това е просто настроение, хората са просто песимисти, не желаят да инвестират, те просто рискуват, те просто продават, тази част е по-сдържана“, каза Су, главен инвестиционен директор в Rayliant Global Advisors. „По-голям съм оптимист от по-широкия пазар по отношение на дългосрочния растеж на Китай.“

И все пак устойчивото възстановяване ще изисква промяна във възприятието на инвеститорите за страната като неблагоприятен инвестиционен пейзаж. Януарско проучване на Citigroup Inc. показа, че някои от най-големите мениджъри на активи, които колективно управляват около 18,6 трилиона долара активи, са променили позицията си на „напълно неутрална“ и връщането на парите им ще бъде трудна задача.

Видовете директна пазарна намеса, наблюдавана чрез така наречения национален екип, може в крайна сметка да се окажат недостатъчни, за да подкрепят пазарите, според Ник Ферес, главен инвестиционен директор на Vantage Point Asset Management.

„Всички мерки за подкрепа от националния екип, забраната за къси продажби и смяната на ръководството на регулатора на ценни книжа не се занимават с ключовите фундаментални проблеми на дълга и растежа“, каза той.