Печалбата на BYD се разминава с пазарните прогнози заради ценовата война в Китай

Листваните в Хонконг акции на гиганта в областта на електрическите превозни средства поевтиняха с 4% в началото на търговията в Хонконг във вторник

10:09 | 30 януари 2024
Обновен: 10:50 | 30 януари 2024
Автор: Линда Лю,Дани Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на BYD Co. поевтиняват, след като рязкото намаляване на цените в края на годината с цел постигане на целите за продажби през 2023 г. се отразява негативно на приходите, въпреки че китайският автомобилен производител изпревари Tesla Inc. като компанията с най-много продадени електрически автомобили в света.

Листваните в Хонконг акции на гиганта в областта на електрическите превозни средства поевтиняха с 4% в началото на търговията в Хонконг във вторник, след като тя съобщи за предварителни нетни приходи за 2023 г. между 29 млрд. юана (4 млрд. долара) и 31 млрд. юана. Въпреки че това е рекордна стойност, тя не отговаря на прогнозите на анализаторите за 31,5 млрд. юана.

Рекордните продажби през четвъртото тримесечие не се отразяват на стабилна рентабилност

Рекордните доставки през четвъртото тримесечие не се превърнаха в поредната голяма печалба. Според изчисленията на Bloomberg нетната печалба за четвъртото тримесечие ще бъде между 7,2 и 9,2 млрд. юана, което е по-малко от 10,9 млрд. юана, постигнати през предходното тримесечие.

Акциите на BYD са поевтинели с 16% през тази година.

Подобно на други производители на електромобили, BYD е засегната от ценова война в Китай - най-големия автомобилен пазар в света. През ноември базираната в Шънджън компания намали цените на популярните си модели Qin, Han и Tang с цели 10 000 юана в опит да постигне годишната си цел за доставка на 3 млн. автомобила, която леко надхвърли.

Геополитическото напрежение също оказва влияние. BYD е един от трите автомобилни производители, избрани за по-нататъшна проверка в рамките на антисубсидийното разследване на Европейската комисия, за да се установи дали държавната подкрепа от китайското правителство е дала на производителите несправедливо предимство.