Цените на акциите на BYD се сринаха след спекулации, че Бъфет се изтегля

Книжата на китайския производител на електромобили поевтиняват с над 10% в сряда

17:39 | 13 юли 2022
Обновен: 20:50 | 13 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Акциите на китайския производител на електромобили BYD поевтиняват с 12% към обяд българско време в сряда. Причина за това стана появата на дял, подобен по размер на този на Berkshire Hathaway в компанията, в клиринговата система на фондовата борса в Хонконг. Това доведе до спекулации, че конгломератът на Уорън Бъфет може би се оттегля, пише Financial Times.

Броят на акциите на BYD, регистрирани на фондовата борса в Хонконг в клиринговата система CCASS, се повиших в понеделник, сочат данни на борсата, като почти цялото увеличение идва от сметки в Citigroup.

Допълнителните 225 милиона регистрирани акции са близки по размер на дела в BYD, притежаван от Berkshire на хонконгската борса, според изчисления на Bloomberg на базата на регулаторни данни от декември.

Брокери посочват, че близостта на размера на акциите със залога на Berkshire в BYD са предизвикали спекулации, че конгломератът скоро може да излезе от позициите си, довеждайки до разпродажби от трейдъри, които се опитват да затворят преди потенциален изход.

„Броят на акциите на Berkshire съвпада с броя, депозиран в Citibank”, заяви ръководител на компания за брокерски услуги в Хонконг. „Изводът е, че Berkshire може да се оттегли от акциите… психологически е много обезпокоително за пазара, когато идват подобен тип новини“, добавя той.

През февруари Berkshire е държала общо 7,7-процентен дял в BYD според годишното писмо до инвеститорите.

Групата оценява дела си на почти 7,7 милиарда долара, което е печалба от над 33 пъти спрямо първоначалната ѝ инвестиция от 232 милиона долара през 2008 г. Делът е сред най-големите притежания на Berkshire. Пред Financial Times BYD заяви, че не е предоставяла изявление до борсата в Хонконг, с което да посочи, че голям акционер променя дела си в компанията - изискване според регулациите.

Акциите на BYD поскъпнаха до рекордните 333 хонконгски долара (42 долара) в края на юни след силен ръст на продажбите на електромобили в Пекин.

Това значи над 100-процентен ръст в цените на акциите спрямо дъното, което достигнаха през март, и увеличение с над 11 хиляди процента от листването на дружеството на борсата в Хонконг преди 20 години.

Всяка значителна промяна на собствеността би дошла в ключов момент за BYD. Групата, под ръководството на основателя Уанг Чуанфу, планира агресивна експанзия в чужбина, след като надмина продажбите на Tesla на Илон Мъск през първата половина на годината.

BYD също така е вторият по големина китайски производител на батерии и има собствено звено за компютърни чипове. Компанията е в центъра на съревнованието между Китай и Запада по отношение на бъдещето на ресурсите и технологиите в автомобилния сектор.