Maersk се присъединява към Бъфет с инвестиция в стартъп за зелено гориво

Най-голямата контейнерна компания в света залага на новите технологии, за да декарбонизира дейността си

11:06 | 8 септември 2021
Обновен: 11:52 | 8 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Датската международна компания за контейнери превози A.P. Moller - Maersk се съгласи да купи миноритарен дял в стартъп компания за зелено гориво, която е подкрепена от Уорън Бъфет. Най-голямата компания за морски превози в света залага на новите технологии, за да декарбонизира дейността си, пише Bloomberg.

Maersk, която не даде повече информация за размера на сделката, заяви, че инвестицията й в базираната в Калифорния WasteFuel е част от по-широка стратегия за отделяне на средства за развитие на енергия, която не замърсява.

„Нуждаем се от зелени горива от всяка една точка на земята, като имаме нужда от тях в огромни количества“, каза в интервю Мортен Бо Кристиансен, директор, отговарящ за намаляването на въглеродните емисии в датската корабна компания.

WasteFuel превръща боклука в зелен биометанол, което представлява устойчиво авиационно гориво и възобновяем природен газ. Компанията „е лидер в своята област и се надяваме, че един ден ще можем да сключим споразумение с тях“, каза още директорът на Maersk.

Maersk използва около 12 милиона тона корабно гориво годишно, което приблизително е равно на целия петрол, произведен в света за един ден. Компанията трябва да намери зелени алтернативи за цялото това количество до 2050 г., когато планира да стане въглеродно неутрална.

„Никой не произвежда зелен метанол, защото няма достатъчно търсене, но в същото време няма и контейнеровози, които да могат да го използват, тъй като няма метанол за закупуване. Опитваме се да излезем от ситуацията, като помагаме за създаването на пазар“, каза Кристиансен.

Кристиансен каза, че Maersk планира да закупи още стартиращи компании със зелено гориво в близкото бъдеще.

„Определено очакваме да инвестираме в повече стартъп компании, тъй като имаме нужда от още много проекти“. "Искаме да стимулираме пазара във всички технологии и във всички географски области."

Maersk очаква инвестицията да помогне на WasteFuel да изгради рафинерии за биогориво, като първото гориво се очаква да бъде готово през 2024 г. Berkshire Hathaway Inc. на Бъфет инвестира в WasteFuel чрез своята компания за частни самолети NetJets.

Проектите за зелено гориво на Maersk:

  • Биодизел: Извлича се от хранителни отпадъци, като използвано олио за готвене. Maersk вече го използва на някои кораби, но проблемът е, че суровината става все по-оскъдна. „Светът не яде достатъчно пържени картофи“, каза миналия месец изпълнителният директор Сюрен Скоу.
  • Е-метанол: Извлича се от зелен водород и уловен водорoден диоксид. Maersk очаква това гориво да превърне сектора във въглеродно неутрален в дългосрочен план, поради предимствата в увеличаването на мащаба. Миналия месец Maersk подписа първия си договор за този тип гориво за кораб, който ще бъде пуснат на вода от 2023 г.
  • Биометанол: Извлича се от устойчива биомаса. Това е типът, който WasteFuel развива и е по-евтин от Е-метанол, така че Maersk гледа на това като на ключово краткосрочно и средносрочно решение за намаляване на въглеродния диоксид. В дългосрочен план недостигът на биомаса може да се окаже препятствие.
  • Амоняк: Maersk все още не е започнала експерименти, но го вижда като потенциално зелено морско гориво на бъдещето. Предимството е, че вече се произвежда за други цели, докато основният недостатък е, че е силно отровен.