Извлича ли Уорън Бъфет нефт?

Нарастващият му финансов интерес от производителя на шисти Occidental кара инвеститорите да се чудят дали това ще бъде следващата придобивка на Berkshire Hathaway

09:00 | 29 април 2022
Извлича ли Уорън Бъфет нефт?

След като помогна на Occidental Petroleum Corp, да спечели войната за наддаване за Anadarko Petroleum, като закупи 10 милиарда долара от привилегированите акции на Oxy през 2019г. и след това тихо изкупи значителна сума в редовни акции през следващите месеци, Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет внезапно изчезна от обикновените акции през 2020г., като не даде причина на инвеститорите за пълния обрат.

Сега Бъфет отново е на борда на Occidental - и то с по-голяма сила от всякога. Точно когато инвеститорът милиардер Карл Айкан остави дела си в Occidental, Berkshire разкри в регулаторна заявка през март възобновения интерес, който доведе до покупателен маратон. Само за няколко седмици Berkshire натрупа инвестиция на стойност около 7,7 милиарда долара върху привилегированите си акции, което я направи най-големият акционер в Occidental и изведе производителя на шисти сред 10-те най-добри залози на акции на конгломерата.

Този подновен ентусиазъм от страна на Бъфет, който изобилства от почти рекордни нива на пари и е жаден за сделки, кара някои инвеститори да се чудят дали той обмисля категорична оферта за Occidental. Това вероятно ще му струва повече от 50 милиарда долара, което ще се нареди като най-голямата му сделка до сега. Бъфет никога не е притежавал изцяло петролна компания, което повдига въпроси за това колко далеч инвеститорът милиардер иска да навлезе в нестабилния свят на петролните пазари. Но тъй като Occidental се превръща в по-привлекателна цел, с трансформирането си от борещ се производител на петрол в най-добре представящите се акции на S&P 500 за тази година, акционерите спекулират, че това може да е най-голямата сделка, която Бъфет проучва от години.

„Той очевидно вижда стойност“, казва Робърт Майлс, инвеститор от Berkshire, който също е временен изпълнителен експерт в Университета на Небраска в Омаха и автор на The Warren Buffett CEO: Secrets From the Berkshire Hathaway Managers. Въпреки че все още не е ясно дали Occidental може наистина да бъде цел за поглъщане, „това също няма да ме изненада“, казва Майлс. Акционерът на Berkshire Бил Смид, чиято компания „Смид Капитал Мениджмънт“ също притежава акции в Occidental, дава на Berkshire купуващия производителя на петрол шанс 1 към 4. Нито Бъфет, нито Occidental отговориха на исканията за коментар.

Berkshire има какво да хареса в Occidental. Разполага с големи, капиталоемки, произвеждащи парични средства активи, които са защитени от високи бариери за навлизане - всички ключови атрибути за бизнеса на Бъфет. Berkshire, също така, ще получи петролния мениджър ветеран в лицето на главния изпълнителен директор на Occidental Вики Холуб, което е ключово, защото Berkshire, със само 26 служители в централата си в Омаха, разчита до голяма степен на мениджърите на своите дъщерни дружества, за да работят независимо и да познават добре своята индустрия.

Във финансов аспект Occidental е в добро състояние. Компанията се нуждае от цена на петрола от само 40 долара за барел, за да поддържа наскоро увеличения си дивидент; суровият петрол в момента се търгува за почти три пъти повече. Occidental изплати голяма част от дълга, който пое през 2019г. по време на войната на наддаване с Chevron Corp, за Anadarko, а наскоро обяви плановете си да изкупи обратно 3 милиарда долара в акции.
Всъщност акциите на Occidental бяха един от най-облагодетелстваните от скока на цените на петрола, до голяма степен защото бяха толкова увредени по време на пандемията. За разлика от конкурентите, компанията няма финансови хеджове, за да се предпази от ниски цени на петрола, което означава, че също така е в състояние да улови пълния подем, когато цените растат. Акциите се повишиха повече от пет пъти спрямо най-ниското си ниво през 2020г. Тъй като купувачите на петрол започват да странят от Русия, третият по големина световен производител, след нахлуването ѝ в Украйна, значението на добива на суров петрол от находищата в САЩ само нараства. Occidental е сред най-големите собственици и производители по площ в Пермския басейн, огромното петролно находище на САЩ в

Западен Тексас и Ню Мексико. Районът е едно от малкото места в света, които могат бързо да увеличат производството за глобалната икономика в отчайващия недостиг на суров петрол.

„Ако някой се нуждаеше от среда с по-високи цени на петрола, за да работи всичко, това бяха Oxy – и те я получиха“, казва Ноа Барет, водещ енергиен анализатор в Janus Henderson, която управлява 432 милиарда долара, което включва и акции на Occidental.
По отношение на околната среда Occidental може също да разкаже положителна история: това е единствената американска петролна компания с амбиции да елиминира емисиите както от собствените си операции, така и от тези на своите клиенти до 2050г. Това може да е добра новина за Berkshire, която вече е изправена пред натиска на инвеститорите върху инициативи свързани с изменението на климата предвид разрастващия се бизнес с комунални услуги.

Бъфет също е близък с главния изпълнителен директор Холъб. През април 2019г. Occidental беше заслепен от опита на Chevron да купи съперника Anadarko и отговори със собствена оферта. Но борбата с петролен гигант, пет пъти по-голям от него, беше огромна задача за Холъб. За да обърне нещата в своя полза, тя привлече главния изпълнителен директор на Bank of America Corp. Брайън Мойнихан – близък сътрудник на Бъфет, чиято компания съветваше Occidental по отношение офертата за Anadarko – да се обади на известния инвеститор. Бъфет каза, че се интересува и ден по-късно Холъб отлетя за Омаха. Бъфет „в онази сутрин беше на вратата и ни чакаше, за да ни посрещне лично“, казва тя през 2019г. Тя искала да му разкаже за себе си и компанията. „Но разбрах, че той вече знаеше наистина всичко. Предполагам, че той е запален читател, трябва да чете бързо и също така трябва да има фотографска памет“.

Бъфет инвестира 10 милиарда долара под формата на варанти и привилегировани акции, които изплащат 8% годишни дивиденти, обръщайки се към позната книга със стратегии, която той използва с Goldman Sachs Group Inc. и General Electric Co. по време на финансовата криза. Инвестицията позволи на Occidental да повиши офертата си, да облекчи дълговата тежест, свързана със сделката, и да убеди Chevron да се оттегли. Моментът беше „критичен“ за Бъфет, за да помогне за сключването на сделката, каза по-късно Холъб.
Occidental завърши сделката за 53 милиарда долара през август 2019г., но до тогава акциите на компанията паднаха толкова много, че покупната цена беше по-висока от пазарната ѝ стойност. По-лошото предстоеше. Активистът инвеститор Айкан се включи в битката, призовавайки Холъб и борда да бъдат премахнати. Няколко месеца по-късно цената на петрола се срина заради Covid-19, което накара акциите да паднат до най-ниското си ниво от две десетилетия, преди да се възстановят.

Холъб се бори да се отърси от мнението, че е платила твърде много за Anadarko. И все пак единствената жена лидер на голяма американска петролна компания успя да се задържи и някои инвеститори вече са по-малко разтревожени, че ръководството ще сключи друга голяма, рискована сделка, зад която стои Бъфет. „Има стегнати бариери около управлението и пътя, по който могат да поемат“, казва Барет от Janus Henderson. "Това дава на хората увереност, че няма да направят нещо глупаво." Дори и Бъфет да не се опита да купи цялата компания, той вече има варанти, които биха могли да увеличат дела му, който в момента е около 15%, до над 23%.
Голямата въпросителна около бъдещото участие на Бъфет в Occidental е доколко рисковите операции на компанията на променливия петролен пазар отговарят на предпочитанията му за силна, стабилна възвръщаемост в дългосрочен план. И докато Berkshire се е хвърлял в петролния бизнес и преди, включително съществуващият дял в Chevron и бивши участия в Exxon Mobil, PetroChina и ConocoPhillips, опитът му в индустрията не е сред най-добрите. „Ние изобщо не сме се отличили в областта на петрола и газа“, каза Бъфет на годишната среща на Berkshire през 2015г., „въпреки че направихме малко пари“.

Бъфет със сигурност има парите за сделка от размера на Occidental, с почти 135 милиарда долара в брой, ако покупката му на застрахователя Alleghany Corp бъде осъществена. И години наред той говори за това как се нуждае от голяма сделка, за да промени значително ситуацията в своята компания за 788 милиарда долара. Той, също така, е в състояние да понесе известна цикличност в бизнеса, който притежава, отчасти благодарение на широкия обсег на притежанията на Berkshire - от застрахователи до търговци на дребно като Dairy Queen до големите гиганти на железопътния и енергийния бизнес.
И все пак, гмуркането с главата напред в петрола би означавало да бъде обект на прищевките на макроикономическите сили, което е извън контрола на всяка една компания. „Когато купувате петрол – огромна компания за производство на петрол“, каза Бъфет за инвестицията си в Occidental на събранието на акционерите през 2020г., „как ще потръгне ще зависи до голяма степен от цената на петрола“. - Катрин Чиглински и Кевин Кроули

В РЕЗЮМЕ: Когато Occidental Petroleum се нуждаеше от финансова помощ през 2019г., тя се обърна към Уорън Бъфет. Сега инвеститорът, на лов за нови завоевания, може отново да пресече пътя си с Oxy.