Сривът на фондовата борса е тежък за мнозина, но не и за Бъфет

Ръководителят на Berkshire Hathaway се възползва от разпродажбите, за да купи акции изгодно

08:55 | 17 май 2022
Обновен: 12:16 | 17 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разпродажбите на фондовата борса са тежки за много инвеститори. Не за Уорън Бъфет и неговия екип, пише The Wall Street Journal.

Berkshire Hathaway на Бъфет използва срива като възможност да купи акции, инвестирайки десетки милиарди долари през последните няколко месеца, след като завърши 2021 г. с почти рекордно ниво на свободен кеш.

Базираната в Омаха компания е купила над 900 хиляди акции на Occidental Petroleum миналата седмица, сочат регулаторни данни. Ходът прави Occidental – дружество, в което Berkshire започна да инвестира миналия февруари, едно от 10-те най-големи притежания на компанията.

През последните няколко месеца Berkshire също увеличи залога си в Chevron, инвестира в Activision Blizzard, купи 11-процентен дял от HP и увеличи позициите си в Apple, където има най-голямо акционерно участие.

Инвеститорите ще следят какво още е купила Berkshire – и какво е продала, когато компанията представи данните си пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) в понеделник. SEC изисква всички институционални инвеститори, които управляват над 100 милиона долара, да предадат доклади – т.нар. „13F“, в рамките на 45 дни след края на всяко тримесечие. Тъй като институциите трябва да обявят притежанията си в документа, както и размера на пазарната капитализация на всяка позиция, инвеститорите често използват 13F като насока за това къде управителите на големи фондове залагат на фондовата борса.

Един от изводите от доклада на Berkshire вероятно ще бъде, че компанията е използвала разпродажбите на пазара, за да премине в режим на инвестиране.

Бъфет отдавна съветва инвеститорите да бъдат “лакоми, когато останалите се страхуват”. Тази философия вероятно беше трудна за прилагане на практика през последните две години, в рамките на които инвеститорите смениха множество настроения, но далеч не бяха уплашени. Сега, когато пазарите се сриват, Berkshire е в изгодна позиция да разшири своето огромно портфолио от акции, посочват трейдъри.

Акциите на енергийни компании са най-силно представящите се в индекса S&P 500 през тази година, тъй като печелят от ръста в цените на енергийните продукти. Инвазията на Русия в Украйна предизвика опасения относно трусове при доставките на природен газ и петрол. Книжата на Chevron поскъпват с 43% през тази година, а на Occidental – със 121%. За сравнение – индексът S&P 500 се понижава с 16%.

Енергийните акции също притежават две характеристики, които Бъфет търси – ниски оценки и възвръщаемост за инвеститорите под формата на обратни изкупувания и дивиденти, посочва Джим Шанахан, анализатор на Edward Jones. 

Акциите, изплащащи дивиденти, се представят по-силно в индекса S&P 500 през тази година, отчасти защото инвеститорите, разтревожени от пазарната волатилност, се насочиха към книжа, които могат да предложат стабилна възвръщаемост в кеш.

„Те се вписват в профила“, коментира Шанахан относно покупките на акции на Chevron и Occidental от Berkshire.

На фона на високото ниво на волатилност при акциите, много инвеститори и анализатори очакват Бъфет и портфолио мениджърите на Berkshire Тод Комбс и Тед Уешлър да продължат да насочват кеш към пазара през следващите няколко месеца.

Berkshire приключи миналата година с голямо количество кеш, което донякъде се дължеше на факта, че компанията така и не успя да намери дружества, в които си струва да инвестира дългосрочно, стана ясно от годишното писмо на Бъфет до акционерите от февруари. Към 31 март Berkshire разполагаше с малко над 106 милиарда долара, което е понижение спрямо състоянието ѝ от 146,7 милиарда долара в края на 2021 г.

Тази година това се промени. На фона на затягащата се монетарна политика, забавящия се икономически растеж и продължаващите трусове по веригите на доставка Бъфет е в стихията си, посочва Дейвид Кас, професор по финанси в Robert H. Smith School of Business.

„Разпродажбите на пазара на почти всичко предоставят на Berkshire възможност да купи акции на по-ниски цени“, добавя той.