Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

САЩ наложи санкции срещу руската криптоборса Garantex и тъмната мрежа Hydra

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 06.04.2022

11:37 | 6 април 2022
Обновен: 14:34 | 6 април 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ налагат санкции на руски darknet пазар и криптоборса. Стана ясно, че 86% от незаконните биткойни, получени директно от руските криптоборси през 2019 г., са с произход от тъмната мрежа Hydra. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на известен руски сайт в т. нар. тъмна мрежа (darknet) и борса за криптовалути, които според него работят предимно в Москва и Санкт Петербург.

Санкциите срещу Hydra и валутната борса Garantex, публикувани в уебсайта на Министерството на финансите, „изпращат послание на престъпниците, че не могат да се скрият в darknet или техните форуми", заяви министърът на финансите Джанет Йелън.

Според изследователи на блокчейн приблизително 86% от незаконните биткойни, получени директно от руските криптоборси през 2019 г., са дошли от Hydra, която Министерството на финансите на САЩ описва като „най-големия и известен darknet пазар в света".

Новите санкции забраняват на американските лица да правят или получават „какъвто и да е принос или предоставяне на средства, стоки или услуги" на Hydra или Garantex, заяви Министерството на финансите.

Санкциите, които забраняват трансакциите на САЩ с Hydra и Garantex и целят да замразят всички техни активи, които може да са под юрисдикцията на САЩ, са част от международните усилия за пресичане на разпространението на злонамерени услуги за киберпрестъпления, наркотици и други незаконни предложения, включително дейности за искане на откуп, които идват от Русия.

Финансовото министерство е действало заедно с Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР и Федералната криминална полиция на Германия, която заяви, че е затворила сървърите на Hydra в Германия и е иззела биткойни на стойност 25 млн. долара.

Hydra Market имаше около 17 милиона клиентски акаунта и повече от 19 хил. акаунта за продажби. Сървърната структура е в Германия. През миналата година германската полиция вече беше свалила DarkMarket, който около половин милион души са използвали за търговия с наркотици и криптовалути, припомня Bloomberg.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.