Технологичните гиганти на борсата са в най-големия си срив от 2000г насам

Затягането на паричната политика, продължаващата инфлация и мрачните перспективи пред растежа удрят по акциите на големите компании

16:06 | 15 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Акциите на технологичните гиганти се продават с най-бързото темпо от спукването на „dotcom“ балона през 2000 година, предава Bloomberg.

Инвеститорите вече не са много ентусиазирани за акции, чиито перспективи за дивиденти са далеч в бъдещето – бъдеще, което става все по-несигурно след покачването на цените през април и задържането на най-високата инфлация от 40 години насам. Към това се прибавя и по-агресивната политика на Федералния резерв и вероятността за рецесия, което прави краха на технологичните активи все по-реален.

„Последният индекс на потребителските цени беше най-очакваният в най-новата история, особено за инвеститори с големи имена в портфолиото си“, каза Люис Грант, главен портфолио мениджър в лондонската Federated Hermes. Резултатите със сигурност „не са били възприети като добра новина“.

Данните, излезли в четвъртък, показаха че цените на производителите също растат повече от очакваното акцентирайки още по-ясно нуждата от увеличаване на основния лихвен процент. Това раздухва спекулациите, че Федералният резерв ще прибегне до увеличение с три четвърти пункта, за да последва увеличението от 50 базисни точки от миналата седмица, което би било най-голямото от две десетилетия насам.

За акции с потенциал за растеж като тези на Apple Inc., Alphabet Inc. и Amazon.com Inc., това означава намаляване на печалбата им. Технологичната борса Nasdaq 100 се понижи с 0,3% в четвъртък, разширявайки спада си тази година до 27%.

„Основните уязвимости за акциите с потенциал на растеж произтичат от унищожаването на излишната ликвидност на глобално ниво и свързаните с това по-високи отстъпки“, каза Питър Чатуел, ръководител на глобалните макростратегии за търговия в Mizuho International Plc. „Сега, когато паричното затягане е в пълна сила, това би трябвало да е само началото на макротенденцията“.

Почти половината от акциите в Nasdaq са спаднали с поне 50% от най-високото си ниво според JPMorgan Chase & Co. Кошниците, проследяващи нерентабилни технологични фирми и високо ценени софтуерни фирми, загубиха всичките си печалби от ерата на пандемията.

Според анализатори на Citigroup Inc. акциите с потенциал за растеж вероятно ще останат под напрежение заради задаващата се по-агресивна политика на Федералния резерв.

Акциите с потенциал за растеж все пак остават скъпи в сравнение с акции с циклична стойност. В момента индексът MSCI World Growth се търгува 22 пъти над прогнозната си печалба спрямо 12 пъти за индекс на установени компании. Разликата между двата инвестиционни стила е два пъти по-голяма от средната за последните 25 години.

Подобни прогнози за бъдещите печалби поставят акциите с потенциал за растеж в зоната на инфлацията, която ще засегне бъдещите им приходи. Нека вземем за пример Tesla Inc., която се търгува 55 пъти над прогнозната си печалба за следващите 12 месеца – доста далеч от индекса S&P, който се търгува 16.6 пъти над прогнозната си печалба.

Тази визия за растеж изглежда все по-отдалечена от икономическите реалности.

„Растежът на гигантите на борсата вече не вдъхва доверие заради забавящия се растеж на приходите им и вероятността икономическата ситуация за тях да не бъде по-благоприятна в сравнение с останалата част от пазара, както беше по време на пандемията“, каза Ед Клисколд, главен анализатор в Ned Davis Research. „Продължаването на политиката на затягане от страна на централната банка ще означава по-малко растеж“.