Не следвайте стадото и мислите дългосрочно: как Бъфет навигира в днешния пазар

Бъфет е пускал безброй цитати през годините, но следните седем предлагат на инвеститорите особено навременни съвети как да инвестират днес

07:32 | 12 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Уорън Бъфет е забележителен инвеститор. Той превърна бизнеса си Berkshire Hathaway от провалена текстилна компания в мултинационален конгломерат с дялове в Geico, Apple и Coca-Cola.

Но неговата любезна личност и склонност към остроумни съвети са нещото, което затвърждава статута му на „оракула на Омаха“.

Бъфет е пускал безброй цитати през годините, но следните седем предлагат на инвеститорите особено навременни съвети как да инвестират днес.

Пазете се от инфлацията (покачва се)

"Инфлацията действа като гигантска корпоративна тения. Този тения превантивно консумира необходимата си ежедневна диета от инвестиционни долари, независимо от здравето на организма гостоприемник. Независимо от печалбата на компанията, тя трябва да харчи повече за вземания, материални запаси и дълготрайни активи, просто за да излезе наравно с единичния обем за предходната година."

Бъфет предложи този колоритен цитат в годишното си писмо до акционерите от 1981 г. Милиардерът определи високата инфлация като „данък върху капитала“, който разубеждава корпоративните инвестиции.

Тъй като инфлацията непрекъснато се покачва, достигайки върхове, които не се наблюдават от близо десетилетие и половина, инвеститорите може да помислят за активи, които са имунизирани (или поне не толкова уязвими) срещу опустошенията от нарастващите разходи.

Един пример, който други милиардери като Бил Гейтс са използвали наскоро, е инвестирането в земеделска земя. Земеделието предлага стабилна и надеждна възвръщаемост - независимо от състоянието на икономиката, хората все още трябва да се хранят. (Гейтс е най-големият земевладелец на земеделска земя в континенталните САЩ.)

Други активи, които исторически са се справяли добре в периоди на висока инфлация, включват злато и недвижими имоти.

Не следвайте стадото

"Повечето хора започват да се интересуват от акции, когато всички останали правят същото. Времето да се заинтересувате е, когато няма никой друг на пазара. Не можеш да купиш популярното и да се справиш добре."

Според доклад на Bank of America от април, огромните 576 милиарда долара са отишли ​​във фондове на базата на акции от ноември 2020 г. до март 2021 г.-което е повече от комбинираните притоци от 452 млрд. долара, наблюдавани през последните 12 години.

Независимо дали сте нов в инвестирането или се занимивате с това от години, дейстията срещи полуларните трендове често е разумно нещо, което трябва да направите.

Сляпото следване на тълпата често води до катастрофални резултати. Вместо да се фокусирате върху популярното, опитайте се да дадете приоритет на безопасността и стабилността.

Ако не сте уверени в избора си, отличен инструмент за тези, които все още изострят окото си за акциите, е инвестиционно приложение, задвижвано от технология. С някои насоки, основани на вашите цели за толерантност към риска и възвръщаемост, можете да изградите разнообразно портфолио, което да отговаря на вашите специфични нужди. 

Подгответе портфолиото си за всичко

"Пандемията трябваше да настъпи и това не е най-лошото, което изобщо можеш да си представиш. Обществото имаше ужасно много време да се подготвя за неща, които са отдалечени във времето, но са възможни и ще се случат рано или късно."

Бъфет направи това изказване пред CNBC това лято.

Той изтъква, че COVID има „изключително неравномерно“ въздействие върху различните членове на обществото. Въпреки че със сигурност ще бъдем изправени пред друга криза в бъдеще, е трудно да се знае точно какво ще бъде това предизвикателство.

"Като инвеститор, най-простият начин да се подготвите за всичко е чрез подходяща диверсификация. Разпределете вашите залози възможно най-широко."

Бъфет е известен фен на индексните фондове и по-рано е казвал, че най-доброто нещо, което повечето инвеститори могат да направят, е да вложат парите си в индексен фонд на S&P 500.

Може също да искате да работите с професионален финансов съветник, за да сте сигурни, че ще изградите портфолио, което да издържи на следващото бедствие.

Нестабилността е част от играта

„Истинският инвеститор приветства нестабилността ... Силно променящият се пазар означава, че нерационално ниските цени периодично ще бъдат прикрепяни към солиден бизнес.“

И никой не знае със 100% сигурност кога и за колко време ще дойдат тези ходове.

Инвестирайте достатъчно дълго и ще откриете, че ще има седмици, месеци, или дори години, в които вашето портфолио не носи нищо друго освен загуби.

Но както Бъфет обяснява в горния цитат, тези периоди на упадък предлагат огромни възможности за закупуване на висококачествени акции на ниски цени. Инвеститорите, закупили акции по време на разгара на пандемията от COVID, са спечелили много. А онези, които са продали активите си, вероятно ще съжаляват за решението си.

Ако разбирате, че променливостта е правило (а не изключение), продължителните спадове и покачвания на пазара всъщност могат да работят във ваша полза.

Ако искате да закупите биткойн - внимавайте

„Ако не разбирате биткойна, вие се вълнувате много повече, отколкото ако го разбирате. Можете да имате всичко, което искате да си представите, ако просто гледате на дигиталните валути и кажете „това е магия“.

Бъфет никога не се е срамувал от презрението си към криптовалутата. Той не само открито избягва да инвестира в нещо, което не разбира, но също така е предпазлив от валутата, която неговият бизнес партньор Чарли Мунгер критикува като „толкова полезна за похитителите и изнудвачите“.

Ако сте готови да купувате биткойн, не забравяйте да инвестирате само това, което можете да си позволите да загубите. И смекчете очакванията си за възвръщаемост.

Оттам нататък ще искате да използвате приложение, което ви позволява да инвестирате безплатно и да направите закупуването на криптовалута възможно най-лесно.

Фокусирайте се върху качеството и стойността

„Независимо дали говорим за чорапи или акции, обичам да купувам качествени стоки."

Разбира се, пестеливостта тече в кръвта на Бъфет. С нетна стойност от 100 милиарда долара един от любимите му ресторанти все още е McDonald's и има карта, с която се ползва безплатна закуска във веригата за бързо хранене-нещо, което според съобщенията той често ползва. Кралицата на Великобритания Елизабет II също кара стария си Land Rover - правете си изводите.

Дори и с 140 милиарда щатски долара, Бъфет никога не бърза да инвестира капитала на Berkshire Hathaway. Вместо това той остава търпелив и инвестира в добри компании само когато те са достъпни на ниска цена.

Създайте списък за наблюдение на стабилни компании с реномирани марки, в които бихте искали да инвестирате, и след това изчакайте възможността да ги вземете на намалени цени.

Тъй като фондовият пазар продължава да се търгува близо до върховете на всички времена и инфлацията се превръща в проблем, атрактивните възможности за изгодни сделки могат да се появят по-рано, отколкото очаквате.

Мислете дългосрочно-дори ако имате много малко за инвестиране

„Без значение колко голям талант или усилия влагате, някои неща просто отнемат време. Не можеш да родиш бебе за един месец, като забременееш девет жени."

Може да излгежда изкючително смешно, но това е важно послание: при инвестирането няма инструмент, толкова мощен като времето.

Проучванията показват, че инвеститорите стават все по-нетърпеливи, влизайки и излизайки от компании в опита си да предскажат какво ще направи пазарът по-нататък.

Но вместо да се притеснявате за краткосрочни печалби, мислете дългосрочно.

Най-доказаният и изпитан във времето начин за изграждане на богатство на фондовия пазар е да купувате висококачествени компании на добри цени - и след това да ги държите дълго време.

Тази статия предоставя само информация и не трябва да се тълкува като съвет за инестиционни сделки.