Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България изпусна BYD и пропиля шанса да се позиционира на картата на EV

Илия Левков, председател на управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили, в "Светът е бизнес", 19.01.2024

21:12 | 19 януари 2024
Автор: Галина Маринова

Като изпусна възможността за изграждане на завод за електрически автобуси на BYD в Брезник, България пропиля възможността да се позиционира на картата на електрическата мобилност в Европа. В момента тенденциите по отношение на търсенето на електромобили в България следват световните и европейските - интересът към електрическите превозни средства е голям, но програмите за стимулиране на електромобилността се пишат изцяло от администрацията, на която ѝ липсва експертност. Позитивната новина е, че вече над 1000 деца учат за електрическите превозни средства в професионалните гимназии, като се подготвя и магистратура в Техническия университет в София. Това каза Илия Левков, председател на управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"BYD съвместно с българска компания, която беше член на нашата организация, изградиха завод в Брезник, който по нашите стандарти е четиризвезден завод, където трябваше да се асемблират електрически автобуси BYD. Тогавашното правителство, както и всички след и преди него, не провидяха тази огромна възможност България да се позиционира на картата на електрическата мобилност в Европа". 

Те очакваха държавна подкрепа, добави гостът. "Виждате какво се случи. Общините в България закупиха доста електрически автобуси и то от различни доставчици и производители. Не че има нещо лошо да бъдат "шарени", но представете си, ако тук имахме завод за асемблиране и тези превозни средства се движеха по пътищата на България. Ние щяхме да сме инвестирали пари именно в това производство. BYD щеше да е много доволен и следващата стъпка беше да асемблират електрически автомобили тук". 

"За мен беше неразбираемо защо българската държава в лицето на различни министерства не пое тази топка", сподели Левков. "Проблемът сега е същият. Изпуснахме трети пореден производител на европейски електробуси, а сега се страхувам, че ще изпуснем още един производител, който е със сериозна българска експертиза, с възможност за създаване на завод за батерии".

След създаването на завод за батерии, следващата крачка е завод за рециклиране на батерии до 99,9%, а след това ще последва цяла една екосистема, добави гостът. Той подчерта, че не изграждането на конвенционални автомобили в България е бъдещето, а изграждането на мощности за производство на електрически превозни средства - електромобили, електрически автомобили, електрически тротинетки. "България вече отново е лидер в производството и износа на електрически велосипеди".

"Електрическите автомобили на BYD са доста класи над много от електромобилите на доста европейски производители, включително и Tesla. Тяхното първенство е изключително заслужено. Китайските производители ще обърнат моделите и на продажба, и за качество, защото китайското вече отдавна не е символ за лошо и ниско качество. Те прилагат невероятни иновации и възможности, които тепърва ще виждаме като развитие на електрическата мобилност в пълната им палитра". 

В момента тенденциите по отношение на търсенето на електромобили в България следват световните, а също и европейските. При нас се вижда същият голям интерес към електрическите превозни средства, подчерта гостът. "Но при нас, за съжаление, ние хем приемаме новото, хем търсим неговите недостатъци".

Електромобилът става много по-достъпен, той промени доста неща, включително дистрибуционните, сервизните и информативните модели. Това тотално ще промени играта, каза събеседникът. 

"Мислете няколко години напред. Тепърва предстоят автономните превозни средства. Не съм убеден, че това е много далеч в бъдеще, защото в Китай до няколко години това ще бъде осъществено и тези автомобили ще бъдат "геймчейнджър". Това ще промени инфраструктурата, социално-икономическите отношения вътре в града, транспортните схеми и всичко останало. Не на последно място говорейки за шофьорската професия, която също ще се трансформира. Ще има голям прелом в нагласите, в настройките и в осъзнаването на мобилността като едно сериозно предизвикателство". 

Литият няма вече да бъде основен фактор в батериите, защото излязоха натриевите батерии, като пробегът вече е 1000 километра, сподели Левков. 

По въпроса за важността на конвенционалното автомобилостроене за европейската икономика гостът подчерта: "Европа закъсня. Всички европейски компании, които закъсняха да направят завой към електрическа мобилност, в момента са на колене и аз не мога да им съчувствам, защото неразбирането на този потенциал говори за липса на стратегия и анализи на самите компании . Те не предвидиха този бум, който виждаме от китайските компании".

"България за съжаление също проспа този процес, но е време да се събудим, защото в разговори с хора, които се занимават с взимане на решения в държавата ни, отново виждам тази пасивност. Да не говорим, че и експертността по темата за електромобилността в различните министерства, не е на нужното ниво".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.