Медведев заяви, че забраната за износ на Г-7 ще доведе до спиране на сделката за зърното

Русия е на път да оглави световната търговия със зърно през сезон 2022-23 г.

18:30 | 23 април 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Москва може да отвърне на удара, ако Групата на седемте продължи с пълната забрана на по-голямата част от износа за Русия, като се оттегли от сделката за безопасен транзит, която позволява на Украйна да превозва зърно от черноморските пристанища, заяви Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност. 

Русия ще обмисли и забрана на износа на някои от собствените си стоки, заяви Медведев в публикация в Телеграм. 

Представители на Г-7 обмислят да се приближат до категорична забрана на повечето видове износ за Русия и обсъждат идеята преди срещата на върха на лидерите в Япония през май, твърдят запознати. Предложението все още се обсъжда и може да се промени, казаха хората миналата седмица.

"Пълната забрана на износа на стоки за нашата страна по подразбиране е прекрасна идея, защото тя предполага и ответни мерки и забрана на вноса на стоки от нашата страна", заяви Медведев, бивш руски премиер и президент. "Сделката със зърното ще приключи", добави той. 

Освен дискусиите в Г-7, Европейският съюз също ще предложи забрана на много стоки, преминаващи през Русия, тъй като блокът се опитва да затегне прилагането на санкциите, наложени през последната година, съобщиха хора в събота. 

Споразумението за безопасен транзит, сключено с посредничеството на ООН и Турция, позволи на Украйна да изнася милиони тонове зърно от миналото лято насам. Русия, която в момента е най-големият износител на пшеница в света, многократно е заплашвала да се оттегли от сделката, която следва да бъде подновена в средата на май, ако не бъдат решени проблемите, свързани с нейните собствени доставки на зърно и торове. 


Най-големите износители на пшеница в света. Русия е на път да оглави световната търговия със зърно през сезон 2022-23 г.

Пратка руски торове, задържана в Латвия след нахлуването на Москва в Украйна преди 14 месеца, отплава за Кения, съобщиха латвийските власти в събота, което се разглежда като възможен стимул за усилията за удължаване на споразумението за Черно море.  

Очаква се руският външен министър Сергей Лавров да обсъди споразумението за зърното с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, докато е в Ню Йорк тази седмица, за да председателства заседанието на Съвета за сигурност на ООН, съобщи ТАСС.  

Въпреки това коментарите на Медведев подсказват за още една пречка пред продължаването на споразумението.  

Медведев е известен с подстрекателските си коментари в социалните медии. В петък той отправи завоалирана заплаха чрез Twitter към Борис Писториус, министъра на отбраната на Германия, като заяви, че "германецът, който иска да нападне Русия, трябва да е готов за нашия парад в Берлин".

"За фрицът Писториус:
Германският министър на отбраната, без да се замисли, изтърси нещо за военни операции на наша територия.
Той със сигурност завижда на славата на военачалниците от Третия райх.
Е, всъщност той трябва да си спомни едно историческо ознаменуване.
Германският...", написа Дмитрий Медведев в Twitter на 21 април 2023 г.