Руският петрол приближава проблемна за Китай и Индия граница

Танкерът с руски суров петрол край Гана най-накрая разтовари след шест седмици чакане

07:51 | 12 април 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на руския петрол се доближава до праг, който може да създаде усложнения за най-големите купувачи в страната.

Миналата година страните от Г-7 наложиха таван от 60 долара за барел на суровия петрол, доставян от Русия, за да ограничат печалбите на Кремъл на фона на войната в Украйна. Купувачите, които плащат над това ниво, губят достъп до стандартната за индустрията застраховка съгласно санкциите.

Цената на водещия руски суров петрол Urals в точката на износ се доближава до границата от 60 долара, показват данни на Argus Media Ltd. Доставената цена на сорта до западното крайбрежие на Индия – включително транспортните разходи – всъщност беше над 73 долара за барел към 6 април.

Става все по-трудно да се оцени действителната цена на руския суров петрол поради появата на сенчест флот от кораби и търговски компании с неясна принадлежност. Цените на петрола обаче се повишиха след шокиращото съобщение от миналата седмица на ОПЕК+ за намаляване на добива, а глобалното търсене се очаква да нарасне по-късно тази година, добавяйки допълнителен възходящ натиск.

През по-голямата част от изминалата година износът на руски петрол се увеличи, като голяма част от него отиваше за Индия и Китай. Но все по-строгите санкции започват да хапят и Русия обеща да намали производството до края на годината. Износът на страната по море току-що отбеляза най-големия си седмичен спад от декември, показват данните от проследяването на танкери, събрани от Bloomberg.

Съществува разлика от около 18 долара за барел между точката на товарене и доставката на товари от Urals в данните на Argus. Руският клас, доставян от балтийското пристанище Приморск и Новоросийск на Черно море, струва около 55 долара за барел.

Цената при доставка на руски петрол за Индия е била средно 72,14 долара за барел през февруари, последният месец за налични данни, според министерството на търговията и индустрията на южноазиатската нация. Това е малко по-малко от януари.

Докато руският суров петрол става все по-скъп, има признаци, че той все още е достатъчно евтин, за да подбива останалите доставчици. Цената на иракския суров петрол за Индия е спаднала до средно 76,19 долара за барел през февруари, в сравнение със 78,92 долара през януари, според индийското министерство.

Шест седмици чакане

Танкерът Theseus разтовари товара си с руски суров петрол в резервоарите за съхранение на петролната рафинерия Tema в Гана през уикенда, след като беше закотвен извън пристанището от 24 февруари, докато чакаше разрешение да акостира.

Данните от проследяването на плавателния съд, наблюдавани от Bloomberg, показват, че корабът е напуснал първоначалното си място за закотвяне е акостирал на място, свързано с резервоари за съхранение в рафинерията чрез подводен тръбопровод.

Танкерът напусна пристанището в понеделник сутринта, като газенето му показва, че е разтоварил товара си. Той бе натоварил около 600 000 барела суров петрол от черноморското пристанище Новоросийск в края на януари и е първата наблюдавана руска доставка до западноафриканската държава от поне четири години, показват данните.

Националният петролен орган (NPA) на Гана даде срок за доставка на товара да бъде разтоварен, но съображения за национална сигурност задържаха процеса, според хора, запознати с въпроса. Когато танкерът беше напът, ръководителят на NPA каза, че пратката ще бъде блокирана, ако пътува за страната.

Разрешение за танкера е дадено след твърдения, че товарът е от Казахстан, каза един от хората. Доклад на пристанищен агент за Новоросийск и данни от фирмите за разузнаване на данни Vortexa и Kpler показаха, че е с произход от Русия.

Рафинерията Tema, единствената голяма фабрика за преработка на суров петрол в Гана, беше затворена за около две години, въпреки че правителството даде уверения, че тя ще възобнови работа тази година.

Базираният в Акра Институт за енергийна сигурност идентифицира Platon Gas Oil Ghana Ltd. като купувач на товара. Компанията, която управлява малка рафинерия в съседство с рафинерията Tema, е наела резервоари за съхранение в своя по-голям съсед, каза по-рано изпълнителният директор на IES Нана Амоаси VII в интервю за Citi Newsroom на Гана. Ще отнеме най-малко шест месеца на Platon да преработи суровия петрол, добави той.