ОПЕК+ печели войната срещу спекулантите

Графика на деня, 11.04.2023 г.

15:45 | 11 април 2023
Автор: Грант Смит
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Картелът ОПЕК+, ръководен от Саудитска Арабия, заяви, че шокиращото решение от миналата седмица за намаляване на производството на петрол има за цел да накаже спекулантите и да ги възпре да правят неоправдани залози срещу цените на суровината. Ако това е била обосновката, тогава последните данни показват, че групата е успяла.

Паричните мениджъри намалиха късите позиции в суров петрол Brent с 29 118 договора през седмицата до 4 април, най-резкият спад от 2020 г., според данни от ICE Futures Europe. В процентно изражение намалението с 46% от миналата седмица е най-голямото в данните от 2011 г. насам.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници обещаха съкращение на добива от повече от 1 милион барела на ден, започвайки през май, след като опасенията от банковите сътресения и колебливия икономически растеж доведоха до натрупване на къси позиции, което повлече цените на суровия петрол до 70 долара за барел през март.

Пазарът бързо се възстанови, като фючърсите се търгуваха близо до 84 долара за барел в Лондон във вторник. Въпреки че този ход предизвика критики от Вашингтон на фона на опасенията относно възраждащата се инфлация, по-високите ценови нива трябва да помогнат на много държави от ОПЕК+ да покрият държавните разходи.