Exxon сигнализира, че фракингът вече не е стартиращ бизнес

Свързването с Pioneer Natural предлага на петролната компания по-голям мащаб в Пермския басейн и е знак за края на ерата на шистите като нови стартиращи компании

10:47 | 11 април 2023
Обновен: 11:20 | 11 април 2023
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Понякога най-добрият отговор на въпроса защо бихте сключили сделка е друг въпрос: Защо не?

По-малко от седмица след като ОПЕК+ нанесе удар на петролния сектор, в петък Wall Street Journal съобщи, че Exxon Mobil Corp. и Pioneer Natural Resources Inc. са говорили за потенциално обвързване. Big Oil (петролните гиганти) да си говори с Big Fracker (гигантите във фракинга), разбира се, е класика в жанра. И все пак може да има нещо в тази поредна серия, отчасти поради тази диаграма:

Преди десетилетие книжата на Pioneer се търгуваха при пазарен множител на Ebitda, който беше с около 50% по-висок от този на Exxon (използвах Ebitda вместо печалби поради ефектите от петролния срив през 2014 г. и пандемията). Днес Exxon се търгува с лека премия спрямо Pioneer, но и двете са с отстъпка от около 50% спрямо S&P 500. Случиха се две неща. Първо, икономиката на шистовия бум, при който инвеститори и кредитори финансираха заграбване на земя, което облагодетелстваше главно потребителите чрез ефективно субсидирани цени на енергията, се срина. Второ, тази имплозия, както и нарастващите опасения относно търсенето на петрол, което ще достигне връх по-рано, отколкото никога, свалиха целия енергиен сектор в сравнение с по-широкия пазар.

В отговор петролните компании трябваше да се преобразуват като платци в брой, а не като двигатели на растежа, ако искаха дори да получат обратни обаждания от инвеститорите. И оцелелите направиха това със забележителна дисциплина, подпомогнати от свръх големите парични потоци, предоставени благодарение на войната на Русия в Украйна. Pioneer даде пример за по-ранния бум, като в един момент обяви 10-годишен план за увеличаване на производството до един милион барела на ден. През десетилетието до 2019 г. кумулативните разходи на свободни парични средства на Pioneer бяха 6,8 милиарда долара. Само миналата година, когато произвеждаше около 650 000 барела-еквивалент на ден, фирмата генерира положителен свободен паричен поток от 7,3 милиарда долара - и след това изплаща повече от 100% от тях.

Това е нещото, което инвеститорите искаха, но все пак има много малко признаци Pioneer или по-широкият сектор да получат по-висок коефициент в замяна. Културата на стартиращи компании и моделът на финансиране на шисти 1.0 отстъпи място на шисти 2.0, който е нещо по-близко до модела на интегрирани петролни компании като Exxon. Когато наскоро се заговори, че Pioneer обмисля закупуването на друг фракър, наказанието беше бързо. За някой като Скот Шефилд, главен изпълнителен директор и основател на Pioneer, средните години на шистовия бизнес трябва да бледнеят донякъде в сравнение с младините. Така че, ако Exxon се интересува от плащане на премия, каква би била убедителната причина да кажете „не“?

Що се отнася до Exxon, светът на петрола се промени. Високите цени доведоха паричния поток на големите компании до нива, които надминават дори серията от пикови цени на петрола през 2008 г. Exxon изгради страхотна позиция в Пермския басейн, която му позволява да увеличава и намалява производството на по-гъвкава основа, облекчавайки до известна степен опасенията за пиковия петрол и допълвайки по-традиционните мегапроекти като откритията в Гвиана. Добавянето на Pioneer би предложило повече наличности в основен бизнес, в мащаб, който е важен за Exxon, и с много припокриващи се площи в южната част на Пермския басейн, което позволява известна оперативна ефективност (редовните спестявания на общи и административни разходи са незначителни).

Преди всичко до петък цената на акциите на Pioneer спрямо тази на Exxon беше на най-ниското си ниво от срива в началото на пандемията.

Exxon ще бъде много чувствителна към цената. Нейният по-ранен залог в шисти, придобиването на XTO Energy Inc. през 2010 г., беше насочен към натрупване на природен газ - точно преди разширен мечи пазар на това гориво. Тази погрешна стъпка преследва тогавашния изпълнителен директор Рекс Тилърсън след това. Текущите оценки изглеждат по-изравнени; необичайно, акциите на Exxon всъщност се повишиха в понеделник сутринта, въпреки слуховете, че е купувач. Това отразява продължаващата еволюция на сектора от стартиращи див Запад за всички до нещо по-скучно и, честно казано, подобно на Exxon. Логиката на ефективността на мащаба за експлоатиране на шисти, вместо да бъдете пионер в тях, е неумолима.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Бивш инвестиционен банкер, той е бил редактор на рубриката Heard on the Street на The Wall Street Journal и репортер за Financial Times.