ОПЕК+ събуди петролните бикове, но търсенето въобще не изглежда сигурно

Само едно нещо е сигурно: голямата промяна на пазарния контрол в ръцете на Саудитска Арабия и нейните съюзници вече е циментирана

07:51 | 10 април 2023
Автор: Девика Кришна Кумар и Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изненадващото съкращаване на производството на петрол от страна на ОПЕК+ предизвика шокови вълни на финансовите пазари и повиши цените на суровината с най-много за една година. Сега, когато ситуацията се успокоява, възниква един въпрос: Ще се задържи ли този ръст на цените или ще изчезне?

Банките от Goldman Sachs Group Inc. до RBC Capital Markets LLC повишиха прогнозите си за цената на петрола веднага след съкращаването на OPEC+. И все пак много търговци все още вярват, че влошаващите се икономически перспективи ще блокират действията на групата да тласне цените нагоре. Индикаторите за търсенето също започват да мигат с предупредителни знаци.

Това може да се окаже най-добрият тест за това кое е по-важно за пазара: ограничените доставки или слабата картина на търсенето. Това вероятно ще доведе до повече несигурност относно посоката на цените - сложно развитие за Федералния резерв и световните централни банкери в тяхната продължаваща битка срещу инфлацията.

„Това е много труден пазар за търговия в момента“, каза Ливия Галарати, старши анализатор в Energy Aspects. „Ако сте търговец, вие сте разкъсани между това, което се случва на макроикономическо ниво, и това, което се случва фундаментално. Това са две различни посоки.”

Едно нещо е сигурно: голямата промяна на пазарния контрол в ръцете на Саудитска Арабия и нейните съюзници вече е циментирана, с огромни последици за геополитиката и световната икономика.

Инвеститорите продължават да възнаграждават американските сондажи за производствена дисциплина, което прави малко вероятно шистовите компании някога отново да предприемат онзи разрушителен растеж, който помогна да се поддържа овладяна енергийната инфлация през последното десетилетие. Това оставя петролния пазар под контрола на ОПЕК+ в момент, когато някои експерти прогнозираха, че търсенето се движи към рекорд.

„Изненадващите съкращения на ОПЕК вече предизвикаха страхове от възобновяване на инфлацията“, каза Райън Фицморис, водещ търговец на индекси в стоковите брокерски компании Marex Group Plc. „Тези подновени опасения за инфлацията трябва само да се увеличат“ през следващите месеци, каза той.

Лятно търсене

Моментът на решението на ОПЕК бе възприето като странно от много петролни експерти.

Съкращенията на производството влизат в сила чак през май и голяма част от последиците вероятно ще се усетят през втората половина на годината. Това е време, когато търсенето на петрол обикновено достига своя сезонен пик, отчасти благодарение на натоварения летен сезон на шофиране в САЩ. Това е и моментът, когато се очаква икономическото отваряне на Китай да започне да се развива с пълна сила, което допълнително подкрепя търсенето.

Обикновено ОПЕК би искала да се възползва от този скок на потреблението, като продава на пазара колкото е възможно повече. Вместо това намаляването означава, че картелът се въздържа. Това разпалва дебат за това дали този ход в крайна сметка ще повиши цените на петрола до 100 долара за барел, тъй като търсенето нараства, или вместо това картелът и неговите съюзници се подготвят за белязано от рецесия лято на слаба консумация.

„Въпреки че съкращенията на ОПЕК+ на повърхността обикновено се възприемат като възходящи, те също пораждат опасения относно перспективите за търсенето“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING. „Ако ОПЕК+ бяха уверени в перспективите за силно търсене през тази година, наистина ли биха почувствали необходимостта да намалят предлагането?“

Движенията на световните пазари на горива подчертават скептицизма в търсенето. Докато цените на петрола се повишиха, движенията за рафинираните продукти бяха по-слабо изразени, свивайки маржовете за рафинериите в Европа и САЩ. В Азия цените на дизела, ключов продукт на рафинериите, сигнализират засилени опасения за забавяне, тъй като времевите разлики се свиват до най-ниските си стойности от ноември.

Повишени запаси

Докато запасите в САЩ намаляват, глобалните запаси все още са високи.

През първото тримесечие търговските петролни запаси, съхранявани в страните от ОИСР, бяха с около 8% над нивата от миналата година, според оценки на Администрацията за енергийна информация на САЩ. Това е доста значителен буфер и знак за слабостта на потреблението, която измъчва пазара през последните няколко месеца.

„Трябва първо да изчезне този надвес, преди да видим, че цените тръгват нагоре“, каза Галарати от Energy Aspects.

Руски потоци

Петролните бикове чакаха напразно намаляването на руското производство, обещано за март, да се появи. Кремъл каза, че ще намали производството с 500 000 барела на ден през март като отмъщение за забраните за внос и ценовите ограничения, наложени от „недружелюбни страни“. Но няма признаци за по-ниско руско производство, показващо се в единствената мярка, която има значение за глобалните пазари на суров петрол – броя на барелите, напускащи страната.

Доставките на суров петрол от руските пристанища достигнаха нов връх през последната седмица на март, надхвърляйки 4 милиона барела на ден. Това е с 45% по-високо от средното, наблюдавано през осемте седмици преди войските на Москва да нахлуят в Украйна и е увеличено от отклоняването от януари на около 500 000 барела на ден, доставяни по тръбопроводи директно до Полша и Германия.

Производствената дисциплина на шистите

Неотдавна имаше двама основни играчи, към които петролните търговци се обращаха за насоки на доставките: Организацията на страните износителки на петрол и шистовата индустрия на САЩ.

По това време ОПЕК и шистите бяха вкарани в битка за пазарен дял. Това беше вражда, която помогна да се задържат световните цени на петрола - и инфлацията, предизвикана от енергията - през по-голямата част от десетилетието.

След това удари пандемията, а с нея и спад на цените на петрола, който задуши шистовата индустрия. През последните три години, дори когато пазарът се възстанови и паричният поток се увеличи, компаниите дадоха приоритет на дивидентите и обратното изкупуване на акции пред новите сондажи. Това беше печеливша стратегия. От март 2020 г. индексът на енергийния сектор S&P 500 се повиши с почти 200%, изпреварвайки ръста на S&P 500 от почти 60%.

Сега, когато призивите за върхов добив на шисти набират скорост, ОПЕК има един фактор по-малко, който да вземе предвид, когато взема решения за доставки.

Това е болно място за президента Джо Байдън, който бързо омаловажи въздействието на решението на картела и неговите съюзници да намалят добива с повече от 1 милион барела на ден. Байдън обеща след първоначалното съкращаване на производството миналата година, че ще има „последици“ за Саудитска Арабия, но администрацията все още не е изпълнила заканата си.

Фючърсна крива

От края на миналата година се говори за петрол от 100 долара за барел, но изглежда, че това продължава да се измества напред в бъдещето. Първо, някои анализатори прогнозираха, че цените ще достигнат този праг през второто тримесечие на 2023 г. Изгледът беше изместен във втората половина на годината и сега дори някои от по-големите бикове не очакват магическото число да влезе в сила  до 2024 г.

Кривата на петролните фючърси отразява тези очаквания. Цените за договори, обвързани с доставки до декември 2024 г. и 2025 г., се повишиха, въпреки че референтните фючърси за предния месец започват да намаляват.

„Намаляването на добива на ОПЕК+ със сигурност повишава възможността за 100 долара за барел тази година, въпреки че в никакъв случай не е сигурно“, каза Хари Алтъм, анализатор в брокерската компания StoneX. „Слабостта от страна на търсенето, произтичаща от съображенията за растеж, очевидно заема по-важна роля.“