Сривът в руския петролен износ вероятно показва намаляването на добива

Потоците от суров петрол отбелязаха най-големия си седмичен спад от декември насам

07:52 | 13 април 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Плановете на Русия да намали производството на петрол най-накрая започват да изглеждат като реалност, след като морските доставки на страната се сринаха миналата седмица.

Потоците от руските пристанища са намалели с 1,24 милиона барела на ден, което е най-големият седмичен спад, откакто бури удариха две експортни пристанища в средата на декември. Това ги сваля под 3 милиона барела на ден за първи път от осем седмици, според данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Важно е да се отбележи, че доставките от предходната седмица бяха изключително високи, но по-малко променливата средна стойност за четири седмици също намаля.

Москва обеща да намали добива с 500 000 барела на ден от миналия месец до юни в отговор на ограничението на цените на Г-7 за руския суров петрол, преди да удължи продължителността на намалението до края на годината като част от по-широк ход от групата производители ОПЕК+. В петък енергийното министерство на страната заяви, че добивът е бил намален със 700 000 барела на ден през март - което предполага, че спадът в морските потоци може да се запази през следващите седмици.

Въпреки че спадът в износа може да е първа индикация за по-ниско производство, седмичните данни са нестабилни, като свързаните с времето затваряния на пристанища и разписанието на танкерите допринасят за големи колебания в обемите от една седмица на друга. Четириседмичните пратки за последния период все още са над средните за годината досега.

Увеличаването на морските потоци, което се наблюдава в началото на годината, най-очевидно в четириседмичните средни данни, вероятно отразява отклоняването на суров петрол, доставян преди това в Полша и Германия през тръбопровода "Дружба". Потоците към Германия бяха спрени в края на 2022 г., а доставките към Полша бяха спрени в края на февруари. Полската държавна рафинерия PKN Orlen SA прекрати последния си договор с руски доставчик в отговор на спирането на доставките на петрол по тръбопровода "Дружба".

Загубата на тези пазари на тръбопроводи означава, че допълнителни 500 000 барела на ден руски суров петрол се изнасят през пристанищата на страната, въпреки забраната на Европейския съюз за внос на почти всички сурови и рафинирани горива от Москва и тавана на цените на Г-7, които заедно предизвикаха заплахата на Москва за намаляване на продукцията.

Товар руски суров петрол най-накрая беше разтоварен в резервоари за съхранение в рафинерията Tema в Гана през уикенда, след като корабът, който го превозваше, беше закотвен край западноафриканското пристанище в продължение на шест седмици.

Спасителни линии за Русия

Комбинираният обем суров петрол на кораби, насочени към Китай и Индия, плюс по-малки потоци към Турция и количества на кораби, които все още не са показали крайна дестинация, спадна до 3,24 милиона барела на ден през последния четириседмичен период.

Тъй като крайните дестинации за товарене на количества в края на януари станаха очевидни, потоците към Китай нараснаха до нови върхове след инвазията и останаха близо до тези нива през февруари. Историческите модели предполагат, че повечето от корабите, които в момента са идентифицирани като дестинации от „Неизвестни в Азия“ и се насочват към Суецкия канал, ще се окажат в Индия.

Прехвърлянето на товари от кораб на кораб в Средиземно море продължава с бързи темпове. Това е най-видимо край испанския северноафрикански град Сеута и край гръцкия бряг близо до Каламата. Най-малко 57 товара са били прехвърлени между кораби в тези две места от началото на годината. Обемът, прехвърлен край бреговете на Гърция, най-вече в залива Лаконикос, спадна през март до 6,4 милиона барела, което се равнява на 208 000 барела на ден, от ревизираните 9,7 милиона барела през февруари. Това се сравнява с 5,8 милиона барела, еквивалентни на 188 000 барела на ден, прехвърляни край Сеута.

Потоци суров петрол по дестинация

Потоците суров петрол през седмицата до 7 април са намалели с 1,24 милиона барела на ден спрямо предходната седмица до осемседмично дъно от 2,89 милиона барела на ден. На средна основа за четири седмици общият морски износ е спаднал със 108 000 барела на ден до 3,34 милиона барела на ден.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от KazTransoil JSC, които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

     Азия

Средните четириседмични доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, спаднаха, но останаха над 3 милиона барела на ден. Доставките паднаха до 3,1 милиона барела на ден в периода до 7 април, в сравнение с 3,18 милиона барела на ден по-рано.

Докато обемите, насочени към Китай и Индия, изглежда са намалели, историята показва, че повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в една или друга от тези страни.

Еквивалентът на 576 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с 472 000 барела на ден през четирите седмици до 7 април, са тези на танкери, показващи дестинация Сеута, Каламата или никаква дестинация. Повечето от тези товари преминават транзитно през Суецкия канал, но някои може да се окажат в Турция. Все по-голям брой се прехвърлят от един кораб на друг в Средиземно море за по-нататъшни пътувания до Азия.


 
     Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейските страни спадна до 83 000 барела на ден през 28-те дни до 7 април, като България беше единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше повече от 1,5 милиона барела на ден суров петрол за къси разстояния, идващ от терминали за износ в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации за дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 7 април не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, остана непроменен на 162 000 барела на ден през четирите седмици до 7 април.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, спаднаха до 83 000 барела на ден.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол спаднаха рязко през седмицата до 7 април, като паднаха под 3 милиона барела на ден за първи път от два месеца. Доставките са по-ниски от всички региони, като най-големият спад в обемите се наблюдава в Балтийско море, където потоците са намалели с 520 000 барела на ден спрямо предходната седмица.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Приходи от износ

Притоците към военния сандък на Кремъл от митата за износ на суров петрол паднаха със 17 милиона долара до петседмично дъно от 39 милиона долара през седемте дни до 7 април, докато четириседмичният среден доход падна до 45 милиона долара.

Президентът Владимир Путин подписа законови поправки за начина, по който цената на руския петрол се оценява за данъчни цели. От април ставките на данъка върху добива на полезни изкопаеми и данъка върху печалбата на петролните компании се изчисляват, като се използва намаляваща отстъпка към преобладаващите цени на сорта Brent, а не оценки на суровия петрол Urals. Износното мито, което ще бъде премахнато в края на 2023 г., не е засегнато от промяната.

Ставката на митото за април беше определена на 1,95 долара за барел, с малка промяна спрямо март, въз основа на цената на Urals от 50,80 долара за барел през периода на оценка, който продължи от 15 февруари до 14 март.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на товари суров петрол от четирите региона за износ.

Общо 27 танкера са натоварили 20,2 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 7 април, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е спад с 8,7 милиона барела, или 30%, повече от обръщане на скока от предходната седмица. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Общият обем на корабите, товарещи руски суров петрол от балтийските терминали, падна до 1,36 милиона барела на ден.

Доставките от Новоросийск в Черно море паднаха до петседмично дъно, като потоците паднаха до 250 000 барела на ден.

Арктическите доставки спаднаха от най-високото си ниво от предходната седмица, като един танкер Suezmax беше зареден през седмицата до 7 април.

Потоците от Тихия океан намаляха, като 10 танкера бяха заредени на трите експортни терминала в региона през седмицата до 7 април, което е спад от 11 през предходната седмица.

Два товара суров петрол ESPO от осемте, натоварени през седмицата, са на кораби, показващи дестинацията си като Сингапур. Предишни кораби, които са се насочили натам от Козмино, в крайна сметка са отишли в Индия.

Останалите обеми, насочени към неизвестни дестинации, са товари със Sokol, които наскоро са били прехвърлени на други кораби в Йосу или в момента се транспортират до зона край южнокорейското пристанище от товарния терминал в Де Кастри. Повечето от тях също завършват в Индия.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.