Акциите поевтиняват в началото на натоварена седмица за централните банки

Фед ще обяви решението си за лихвите след двудневно заседание в сряда, а ден по-късно следват ЕЦБ и АЦБ

10:05 | 30 януари 2023
Автор: Брет Милър
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Акциите поевтиняват в понеделник, докато инвеститорите очакват решенията за лихвените проценти в САЩ и Европа и следят ситуацията около повторното отваряне на пазарите в континентален Китай и спада в цените на активите на Adani Group, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху S&P 500 и Euro Stoxx 50 поевтиняват, а повечето основни индекси в азиатския регион се понижават. Индексът Shanghai Shenzhen CSI 300 все още има шанс да затвори с 20% над дъното през октомври, за да навлезе на бичи пазар.

Разгромът на акциите на индийската Adani Group набъбна до 66 милиарда долара и нейните облигации са под натиск, тъй като битката с късите продавачи Hindenburg Research ескалира. Акциите на Adani Green Energy и Adani Total Gas поевтиняват с над 20% отново.

Това контрастира с оптимизма в залозите, че Федералният резерв ще забави темпото на повишаване на лихвените проценти по-късно тази седмица и с напредъка на Wall Street в петък. Трейдърите отхвърлиха разочароващите перспективи на някои от най-големите технологични компании в света, което доведе до ръст за Nasdaq 100 в размер на 1%.

Все пак по-широката перспектива, че Фед ще поддържа натиска върху долара помогна на азиатските пазари да изпреварят американските тази година. Отклоняването на Китай от политиките на нулев Covid също стимулира региона, с индикации през последната седмица, че броят на заразените не е излязъл извън контрол по време на празничния сезон. Междувременно статистическите данни за потреблението подкрепят залозите за икономическо възстановяване.

Азиатските пазари

Азиатските пазари се представят по-силно от американските. Графика: Bloomberg 

До средата на седмицата централните банки вероятно ще доминират в дневния ред, започвайки в сряда с Фед. Очаква се централната банка на САЩ да премине към по-ниско увеличение на лихвите в размер на 25 базисни пункта на фона на признаци на охлаждане на инфлацията.

Доклад от петък показа, че предпочитаните от Фед мерки за инфлация са се смекчили през декември до най-бавния годишен темп от повече от година и разходите са намалели. Отделни данни от Мичиганския университет показаха, че инфлационните очаквания в САЩ продължават да се понижават в края на януари, спомагайки за подобряване на потребителските нагласи.

„Ние разглеждаме потока от данни и виждаме пазар, който усеща положителен резултат за рисковите активи“, пише в бележка Крис Уестън, ръководител на изследванията в Pepperstone Group. Той също така предупреждава, че това е „една от най-големите седмици на абсолютен риск от събития от ниво едно в съвременната история“.

Прогнозите са Европейската централна банка и централната банка на Англия да повишат лихвите с половин процентен пункт – ден след края на заседанието на Фед.

Технологичното възраждане в началото на годината доведе до най-добрата седмица за Nasdaq 100 ноември насам – цените на акциите на Tesla и на компанията майка на Facebook Meta Platforms се покачиха с най-малко 3% в петък. Измерителят отбеляза и своя четвърти пореден седмичен напредък. Това се случи въпреки мрачна прогноза на Intel, която последва неотдавнашни тревожни очаквания от Microsoft и Texas Instruments.

Показателят за силата на долара е слабо променен в понеделник и валутите от групата на Г-10 търгуват предимно в относително тесни диапазони.

Йената поскъпва спрямо долара, след като група от експерти заяви, че японското правителство и централната банка трябва да преразгледат съвместната си политическа декларация, за да превърнат инфлационната цел в дългосрочна цел.

Доходността по 10-годишните облигации на Япония се стабилизира на 0,475% спрямо тавана от 0,5% на централната банка. Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации е слабо променена.

Междувременно хедж фондовете залагат, че тазгодишното звездно начало за облигациите е твърде добро, за да продължи, като тихомълком изграждат най-големия мечи залог за фючърси на облигации в историята.

Петролът поевтинява, след като трейдърите анализираха търсенето от Китай. Междувременно напрежението нарасна в Близкия изток, след като беше съобщено, че Израел е извършил удар с дрон срещу цел в Иран.