Фед може да извади късмет с мекото приземяване

Спадът на работните места на временна заетост дава надежди на централната банка

19:25 | 27 януари 2023
Автор: Рич Милър
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Скорошният спад на работните места на временна заетост – често приеман като сигнал за рецесия – всъщност поражда надежди сред централните банкери на Федералния резерв, че желанието им за т.нар. меко приземяване на икономиката работи, пише Bloomberg.

Спадът се разглежда като индикация, че Фед постига напредък в опитите си да облекчи затегнатия пазар на труда – достатъчно, за да предотврати инфлационните увеличения на заплатите, без да предизвика широко разпространени съкращения.

Рискът обаче е, че намалението с 3,5% на временните работни места от юли насам - когато този вид наемания достигнаха рекорд в данните от 1990 г. - предвещава не охлаждането на пазара на труда, на което се надяват служителите на Фед, а по-скоро предстоящ колапс.

Работните места

Работните места в САЩ на временна заетост се понижават през последните пет месеца. Графика: Bloomberg 

Временните работни места в миналото са били водещ индикатор за това накъде се движи пазарът на труда: те са първите, които се добавят, когато търсенето се увеличава, и най-лесните за съкращаване, когато растежът се забавя.

Заместник-председателят на Фед Лейл Брейнард и гуверньорът Кристофър Уолър цитираха неотдавнашния спад миналата седмица в подкрепа на аргумента си, че централната банка може да овладее инфлацията, без да остави милиони американци без работа. Те посочиха спада като доказателство, че търсенето на служители намалява, заедно с отстъплението в създаването на нови работни места и умереността при наемането.

Централните банкери ще научат януарските данни следващата седмица, но след заседанието им, на което се очаква да намалят допълнително темпа на повишаване на лихвените проценти до четвърт процентен пункт. Преди служителите да вземат решение, те също ще разгледат индекса на разходите за заетост за четвъртото тримесечие, широка мярка за заплати и обезщетения, както и данните за свободните работни места за декември.

„Завръщане към нормалното“

Ръководителите на компании за наемане на кадри посочват, че не гледат на скорошното понижение на местата с временна заетост като на знак за предстоящ спад в икономиката. По-скоро те го разглеждат като възобновяване на по-типичните модели на наемане след скока на заплатите след пандемията.

„Това е завръщане към нормалното“, заяви Том Гимбъл, главен изпълнителен директор на базираната в Чикаго агенция за заетост LaSalle Network.

По-големите компании, които наеха прекалено много служители в началото на пандемията, особено технологични гиганти като Amazon.com, сега съкращават персонал. Това освобождава място за по-малките фирми, които имаха трудности да се конкурират за таланти.

И от гледна точка на Фед, има още едно положително нещо: това води до забавяне на растежа на заплатите, твърдят специалисти. По-малките фирми с по-тесни маржове на печалба просто нямат средства да предоставят големи увеличения на заплатите.

„Не виждаме увеличения на заплатите с темпа, с който течаха “, посочва Джим Маккой, старши вицепрезидент на ManpowerGroup Inc. „Връщаме се към нивата отпреди пандемията“, обяснява той.

Въпреки че ръстът на заплатите като цяло се забавя, не всички компании се отказват от него. Walmart, най-големият работодател в частния сектор в САЩ, повишава началната заплата на служителите със 17% след ускорението на инфлацията миналата година и силната конкуренция за персонал.

Междувременно търсенето на служители остава силно, въпреки че показва признаци на забавяне. 29% от компаниите планират да увеличат кадрите си през първото тримесечие, което е спад от 41% преди година, показва последното проучване на ManpowerGroup сред повече от 6000 работодатели в САЩ.

По-бавните обороти биха били идеални за Фед и икономиката. Ако по-малко работници напускат, компаниите няма да трябва да наемат толкова много, нито да се опитват да привлекат кандидати с толкова високо заплащане. Това може да задържи инфлацията като цяло, така че на централните банкери може да не се наложи да поддържат лихвите високи толкова дълго, колкото се прогнозира.

„Фед може просто да извади късмет“, посочва Джулия Полак, главен икономист в ZipRecruiter.