Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta ще започне да съкращава хиляди служители тази седмица

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 07.11.2022 г.

14:43 | 7 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Meta Platforms Inc. планира да започне съкращения, които ще засегнат хиляди работници от тази седмица. Съкращаването на работни места може да започне още в сряда. Компанията вече е казала на служителите да отменят несъществени пътувания от тази седмица. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг през септември очерта планове за реорганизиране на екипи и намаляване на броя на служителите за първи път след рязкото забавяне на растежа в компанията майка на Facebook и Instagram. Тогава Зукърбърг каза, че Meta вероятно ще бъде по-малка през 2023 г., отколкото беше тази година.

Съкращенията идват, докато Meta се бори с нарастващи загуби и инвестира сериозно в развитието на бизнеса си с метавселената. Акциите паднаха със 73% тази година.

Съкращенията ще допринесат за вече нарастващите загуби на работни места в Силициевата долина. Twitter Inc. миналата седмица намали близо 3700 позиции, след като Илън Мъск завърши поглъщането на платформата за социални медии за 44 милиарда долара. Други компании, които също намалиха работната си сила или обявиха такива планове включват фирмата за превози Lyft Inc. и производителя на памет Seagate Technology Holdings Plc.

С какви обрати започва втората седмица на Илон Мъск като шеф на Twitter може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.