Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta съкращава служители за първи път и намалява бюджетите на екипите

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 30.09.2022 г.

13:03 | 30 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Inc. Марк Зукърбърг очерта мащабни планове за реорганизиране на екипи и намаляване на броя на служителите за първи път, обявяйки край на ерата на бърз растеж в гиганта на социалните медии. В първото голямо съкращаване на бюджета от основаването на Facebook през 2004 г., компанията ще замрази наемането и ще преструктурира някои екипи, за да намали разходите и да пренареди приоритетите. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Зукърбърг обяви замразяването по време на седмична сесия с въпроси и отговори със служители. Той добави, че компанията ще намали бюджетите на повечето екипи, дори тези, които се разрастват, и че отделните екипи ще решат как да се справят с промените в броя на персонала. Това може да означава да не се изпълняват роли, които служителите напускат, и да се преместват хора в други екипи.

„Надявах се икономиката да се е стабилизирала по-ясно досега“, каза Зукърбърг. „Но от това, което виждаме, все още не изглежда така, така че искаме да планираме донякъде консервативно.“

Meta каза по-рано тази година, че планира да забави наемането на някои мениджърски позиции и е отложила наемането на пълен работен ден на летни стажанти. Замразяването, обявено в четвъртък, беше необходимо, защото „искаме да сме сигурни, че няма да добавяме хора към екипи, където не очакваме да имаме роли през следващата година“, обясни Зукърбърг на срещата.

Зукърбърг предупреди през юли, че Meta „постоянно ще намали растежа на персонала“ и че „много екипи ще се свият, за да можем да прехвърлим енергията към други области“. Вътрешните приоритети включват Reels, TikTok конкурента на Meta и метавселената на Zuckerberg. Meta имаше повече от 83 500 служители към 30 юни и добави 5700 нови служители през второто тримесечие.

Google закрива стартиралата през 2019 г. Stadia, защото услугата за видеоигри не е имала достатъчно потребители, коментира още Попов.

„Макар че подходът на Stadia към стрийминга на игри за потребители беше изграден върху силна технологична основа, той не получи очакваното от нас привличане на потребители", заяви Фил Харисън, вицепрезидент и генерален мениджър на Stadia, в публикация в блога.

Stadia дебютира през ноември 2019 г. с популярни франчайзи от трети страни, включително Destiny 2 и Assassin's Creed Odyssey. Но крайната цел на Google беше да напълни Stadia с оригинално съдържание и компанията нае стотици разработчици на игри от Монреал и Лос Анджелис. Те не разполагаха с много време, за да се развиват, преди Google да закрие вътрешната си разработка на игри в началото на 2021 г. Хора, запознати с дейността в студиото, заявиха тогава, че технологичният гигант, който е обвързан с правила, се затруднява да създаде среда, благоприятна за разработването на видеоигри, което е интердисциплинарно и може да бъде хаотично. Въздействието на Covid-19 стимулира замразяването на наемането на служители в Google, което създаде предизвикателства за попълването на отдела с персонал.

Други технологични компании също инвестираха във видеоигри през последните години. Sony и Microsoft смятат, че игрите в облака са бъдещето на разпространението на игрите. Microsoft се опитва да купи компанията за видеоигри Activision Blizzard Inc., а Facebook, Netflix Inc. и Amazon.com Inc. представиха предложения за стрийминг на игри.

Потребителите на Stadia ще могат да играят до 18 януари, твърди мениджърът. Потребителите могат да получат възстановяване на суми за покупки на хардуер, направени чрез Google Store, както и за покупки в магазина Stadia.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.