Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

IBM съкращава 3900 служители, а пазарът реагира негативно на новината

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 26.01.2023

11:55 | 26 януари 2023
Обновен: 13:16 | 26 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Американският технологичен гигант IBM обяви, че съкращава 3900 служители като част от продажбата на някои активи. Освен това не изпълни годишната си цел за паричния поток, което попари добрите настроения, свързани с факта, че компанията успя да надмине очакванията за приходите си за четвъртото тримесечие. Това каза Елена Кирилова, Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Главният финансов директор Дейвид Кавано коментира пред информационната агенция, че компанията все още е „ангажирана да наема служители за развойна дейност, свързана с директна работа с клиенти“.

Съкращенията, свързани с отделянето на Kyndryl и част от звеното за изкуствен интелект Watson Health, ще доведат до разход в размер на 300 млн. долара през периода януари-март, обясни IBM.

Цената на акциите на компанията се понижи с 2% по време на следборсовата търговия, изтривайки ръстовете, записани благодарение на добрите финансови резултати. Анализатори твърдят, че новините за съкращенията и свободния паричен поток стоят зад спада.

„Изглежда, че пазарът е разочарован от размера на обявените съкращения на работни места, които се равняват на едва 1,5% от работната сила“, коментира Джеси Коен, старши анализатор в Investing.com. „Инвеститорите се надяваха на по-големи мерки за намаляване на разходите“, посочва той.

От технологичните гиганти до големите банки на Wall Street – американските компании правят значителни съкращения и намаляват разходите си, за да се справят по-добре със световния икономически спад.

Паричният поток на IBM за 2022 г. е 9,3 млрд. долара, под целта от 10 млрд. долара, поради по-високите от очакваните нужди от оборотен капитал.

Компанията прогнозира среден едноцифрен ръст на годишните приходи при постоянни валути, което се оказа под 12-те процента повишение, отчетени миналата година, след като воденото от пандемията търсене на дигитални решения за бизнеса отстъпи място на предпазливите разходи от клиентите, на фона на нарастващите опасения от рецесия.

През октомври IBM отбеляза отслабването на новите резервации в Западна Европа, докато Accenture отбеляза, че същото в своя консултантски бизнес. През ноември Cognizant Technology Solutions сви прогнозата си за 2022 г. поради оттегляне на договори.

Ръстът на софтуерния и консултантския бизнес на IBM се забави през четвъртото тримесечие, но разходите за облачни услуги бяха лъч светлина, като подписването на сделки за него се удвои през 2022 г.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.