Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Oracle съкращава служители, а технологичните компании спират новите назначения

Бойчо Попов, Investor.bg, "Бизнес старт", 02.08.22

13:51 | 2 август 2022
Обновен: 15:30 | 2 август 2022
Автор: Таня Жекова

На фона на трудната макроикономическа среда, Oracle стана първата технологична компания, която започна официално да съкращава част от служителите си. Останалите компании от Big Tech също са все по-внимателни в разходите и на практика са прекратили новите назначения. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В понеделник на някои служители в Oracle им е било съобщено, че са съкратени. Уволненията са най-вече в отделите за маркетинг, анализи и работа с клиенти. В исторически план тези звена се развиват по-разочароващо и отдавна изостават от растежа на останалата част на софтуерната компания, базирана в Остин, Тексас. По време на събитие миналата година изпълнителният вицепрезидент Дъглас Керинг каза, че отделът „в исторически план вероятно е бил малко по-разочароващ, отколкото би трябвало“.

Съкращенията на работните места идват в момент, когато Oracle се стреми да навлезе в други области като здравеопазването, за да стимулира усилията на компанията на конкурентния пазар за облачни технологии. По-рано тази година Oracle завърши покупката на доставчика на дигитални медицински досиета Cerner Corp. на стойност 28,3 милиарда долара, търсейки клиенти в индустрия, която сравнително бавно възприема технологията за облачна база данни.

В следборсовото търгуване акциите на Oracle спаднаха с 1% до 77 долара.

В същото време акциите на социалната медия Pinterest скочиха заради повишаването на броя потребители с повече от очакваното. Компанията съобщи, че има 433 милиона активни месечни потребители в края на второто тримесечие, приблизително същото като в предходния период, но спад от 5% спрямо година по-рано.

Пинтерест попада по-рядко в медиите, тъй като е сравнително малка, казва Попов, но генералният директор Бил Рейди може да празнува успех донякъде и да залегне на рентабилността, тъй като Elliott Management, които наскоро придобиха 9% от акциите на компанията, го подкрепиха. Elliott Management е известен като един от най-твърдите инвеститори активисти, борейки се често за промени в мениджмънта, но в този случай даде знак, че се доверява на Рейди.

В следборсовата търговия акциите на Pinterest се изстреляха с 20%, а в понеделник компанията заяви, че прихоите са нараснали с 9% до 665 милиона долара.Въпреки това компанията отчете нетна загуба от 43,1 милиона долара, или загуба от 7 цента на акция, в сравнение с печалбата от 69,4 милиона долара, или 10 цента на акция, през същото тримесечие на миналата година.

Още технологични новини четете на Investor.bg

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.