Инфлацията достига 86%, но ядрото остава вярно на Ердоган

Ключовата консервативна провинция Газиантеп показва мащаба на предизвикателството да бъде свален лидерът на Турция въпреки икономическата криза

21:01 | 13 ноември 2022
Автор: Селджан Хаджаоглу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция се бори с най-тежката криза на разходите за живот от десетилетия. Цените на храните са се повишили с 99%, а сметките за енергия току-що са се повишили с още 20%. Това е в страна, в която половината от населението трябва да преживява с минимална заплата.

За Мустафа Кобан не само трудностите да свърже двата края го огорчават. Продавачът на шамфъстък в южната турска провинция Газиантеп също е ядосан на правителството, че позволява на сирийци от другата страна на границата да се заселват, докато жилищата стават все по-скъпи.

И все пак сред цялата несигурност на затрудненото си положение Кобан е сигурен в едно: той ще гласува следващата година за президента Реджеп Тайип Ердоган за първи път от последните три избора. „Имаме нужда от държавник“, каза Кобан, на 43 г.

Подобни настроения засягат същността на причината, поради която силният човек на Турция успява да укрепи позицията си в консервативните центрове, докато някои от икономическите показатели на нацията му изглеждат най-зле през двете му десетилетия на власт. Преди по-малко от година политическите успехи на Ердоган изглеждаха да намаляват. Но войната в Украйна, държавната помощ за домакинствата и малкия бизнес и опозицията в безпорядък укрепиха позицията му.

Региони като Газиантеп са критични за резултата от президентските и парламентарните избори, които се очаква да се проведат в края на пролетта. Четиридневно пътуване в края на октомври установи, че много хора като Кобан възлагат надеждите си на турския лидер да ги насочи през икономическата буря, за която критиците твърдят, че сам е помогнал да се развие.

Противниците на Ердоган засега не могат да се обединят зад съперник, който да може да спечели доверието на по-широкия електорат и да надгради победите на местните избори преди три години в най-големите градове Истанбул и Анкара.

Кемал Кълъчдароглу, който оглавява CHP, най-голямата опозиционна партия, призова избирателите да „опитат Кълъчдароглу“, но не е ясно дали неговите съюзници от петте други групи ще се съгласят да го подкрепят. Предстои блокът да обедини отделни планове за оздравяване на икономиката и да публикува пътна карта.

Междувременно президентът и неговата партия AK обещават еквивалента на 32 милиарда долара помощ за сметки за енергия, както и десетки милиарди за социални жилища, данъчни амнистии и евтини заеми, като същевременно обещават ранно пенсиониране на милиони хора. Разчитането на Ердоган на евтини пари, за да поддържа растежа на икономиката, също помогна на много малки предприятия да избегнат фалит след пандемията.

Той също така печели похвала за все по-независимата външна политика на членката на НАТО Турция, балансирайки подкрепата за Украйна, която се бори с руската инвазия, докато поддържа връзки с Москва.

„Представянето на опозицията беше катастрофално за мен“, каза Кобан, докато взима парите на мърморещ клиент, оплакващ се от покачващите се цени на шамфъстъка в магазина. „Това, което е важно за мен, е да имам силен лидер, който може да устои на чужди сили и Ердоган е този лидер без съмнение. Няма алтернатива.”

Ердоган посети Газиантеп на 5 ноември, за да открие десетки фабрики и железопътна линия. Той каза на митинг на поддръжници, че правителството му е инвестирало 52,5 милиарда лири (2,8 милиарда долара) по време на управлението му в изграждането на училища, пътища, къщи, болници и университети, както и футболен стадион в региона. „Тези, които искат да видят каква е турската икономическа програма, трябва да погледнат Газиантеп“, каза той.

Проучване на Metropoll от края на октомври показа, че одобрението за Ердоган е 47,6% спрямо около 39% преди около година. Подкрепата за АК възлиза на 32%, като се изключат нерешилите избиратели, спрямо около 26% през ноември миналата година. Това е най-високата цифра в социологическите проучвания от 2020 г., обяви Metropoll.

„Ердоган има голямо предимство да използва всички средства, с които разполага, като глава на държавата и правителството, без да се ограничава до никакви норми, които биха могли да превърнат изборите в честна надпревара“, каза Нихат Али Йозджан, стратег в Economic Policy Research Фондация в Анкара.

Години наред способността на Ердоган да изгради силна икономика беше същността на неговата подкрепа, но политиката на растеж на всяка цена доведе до спираловидна инфлация и срив на лирата спрямо долара с повече от всяка друга валута на нововъзникващи пазари в света. Противниците на 68-годишния Ердоган го обвиниха, че ускорява повишаването на цените, като разчита на централната банка да намали разходите по заемите преди изборите.

От овощните градини с шамфъстък на брега на река Ефрат до сърцето на близкия индустриален град, фермери, търговци на дребно и работници в магазини за десерти с баклава или ресторанти за кебап - нископлатени турци, които са електоралната база на Ердоган - губят поминък от необузданата инфлация.

Лоялистите обаче разчитат на твърдението на Ердоган, че страданията им са „временни“ и възприемат официалната линия, представена от основните медии, че те не са уникални за Турция. Правителството също така силно субсидира сметките за електричество и газ, тъй като Ердоган разчита на разбирателството си с президента Владимир Путин да търси отстъпки за увеличения внос на енергия от Русия.

На 12 ноември Ердоган каза, че подкрепата за сметките за енергия ще бъде двойно по-голяма от миналата година. Той каза, че правителството покрива 75% от разходите за природен газ и 50% от тези за електроенергия.

„Инфлацията е глобален проблем“, каза 24-годишният Омер Асим Мазиоглу, говорейки зад огромна тава с баклава, лъщяща от сироп, в Газиантеп. „Страната ни може да преминава през трудни времена, но няма друг освен Ердоган, който може да ръководи страната.“

Разцепената опозиция се бори да отговори. 74-годишният Кълъчдароглу изненада съюзниците си, когато предложи законопроект за гарантиране на свободно използване на забрадки в ислямски стил в държавните служби в опит да спечели подкрепата на консервативните избиратели.

И все пак жените носят покривала за глава на правителствени работни места от години при Ердоган, който сега също обсъди изменение на конституцията, за да премахне всички ограничения. „Нека се занимаваме с кървящи рани, а не с излекувани рани“, каза Мерал Акшенер, лидер на националистическата партия Iyi, относно предложението за законопроект на Кълъчдароглу.

План за облекчаване на безработицата, която в момента е 10%, чрез наемане на частни секретари за милиони селски или областни служители също едва ли е убедил избирателите. В Газиантеп недоволството от конкуренцията за работа с евтина сирийска работна ръка е широко разпространено в допълнение към нарастващите разходи за живот. Провинцията е дом на около 500 000 сирийци в сравнение с около 2 милиона турски жители.

„Приятелите ми не могат да си намерят работа или къщи поради голямото търсене от страна на сирийците“, каза 22-годишният Мехмет Деведжи, добавяйки, че Ердоган не е трябвало да позволява на бежанците да се установяват в жилищни райони. „Но това е само малка критика. Готов съм да гласувам за него.”

За да победят Ердоган в президентската надпревара, опозиционните партии трябва да се обединят зад кандидат, който може да привлече подкрепата и на поддръжниците на третата по големина партия в парламента, прокюрдската HDP. Групата се очерта като лидер на миналите избори, но сега е изправена пред потенциална забрана поради предполагаеми връзки със сепаратистки кюрдски бойци.

Но дори Кълъчдароглу, етнически кюрд и член на религиозното малцинство алеви, може да не е правилният кандидат, според един от неговите съюзници. Високопоставен член на партията Iyi се усъмни дали той може да събере подкрепата на мюсюлманските избиратели сунити, които са от решаващо значение за прекратяването на управлението на Ердоган.

Има и други потенциални претенденти от CHP, но те все още не са обявили дали ще се кандидатират. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу успя да привлече подкрепата на кюрдските гласоподаватели на последните местни избори и наскоро посочи, че е готов да предложи името си. Кметът на Анкара Мансур Явас, консервативен националист, е друга възможност.

„Искам да живея в страна, където има справедливост и няма цензура, и планирам да подкрепя опозицията – в зависимост от техния кандидат“, каза Туна Каралар, 18-годишен студент по философия в Газиантеп, работещ като касиер в супермаркет и един от 30% от гласуващите за първи път, оценени от Metropoll като нерешили. „Ако Кълъчдароглу или Имамоглу станат опозиционни кандидати, тогава бих гласувал за Ердоган."