Достъпни жилища и милиарди енергийни помощи: как Ердоган се подготвя за изборите

Президентът на страната подготвя почвата за гласуването през следващата година със сериозен жилищен пакет

18:55 | 19 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През четирите седмици, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган разкри това, което той нарече „най-големия проект за социални жилища в историята на турската република“, повече от 7 милиона души се стекоха, за да се регистрират. Работата по първия от обещаните 500 000 нови домове трябва да започне по-късно този месец, като първите основи ще бъдат поставени точно когато Ердоган започва да се подготвя за критични избори през 2023 г.

Анализатори и представители на турската опозиция виждат държавно субсидирания проект от 50 милиарда долара — насочен към подпомагане на семействата с ниски доходи да се качат на жилищната стълбица — като един от началните залпове на огромна разходна кампания в навечерието на гласуването, което се задава да бъде най-трудното състезание, пред което е изправен Ердоган през почти 20-те си години на власт.

Може би вторият залп бе огромна програма за подпомагане на енергийните разходи, обявена тази седмица.

Плановете за правителствени разходи, очертани миналия месец, показват, че докато Министерството на финансите е управлявало приблизително балансиран бюджет за първите девет месеца на 2022 г., то планира да завърши годината с дефицит от около 460 милиарда турски лири (25 милиарда долара) – цифра, близка до около 3 процента от брутния вътрешен продукт. Това показва огромен скок на разходите.

„Очаквам да направят всичко по силите си, отвъд всичко, което са правили в миналото, защото това са избори с изключително висок залог“, каза Гюлчин Йозкан, професор по финанси в King’s College, Лондон, пред Financial Times. „Нищо не би ме изненадало по отношение на размера на фискалния пакет или размера на кредитните гаранции.“

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум отхвърля предположението, че жилищната схема е предизборна кампания. „Това не е проект, който направихме поради притеснения или мисли за предстоящите избори“, каза той в интервю за FT. „Напротив, винаги сме се вслушвали в нуждите на нашите граждани.

Жилищата станаха недостъпни за много семейства с по-ниски доходи, тъй като цените скочиха с 53 процента на годишна база през юли в реално изражение, според данни на централната банка. Проектът, който ще предложи на гражданите с ниски доходи план за субсидирано плащане, започващ от $120 на месец, ще доведе до изграждането на нови домове във всички 81 провинции, каза той.

Курум многократно отказа да каже колко ще струва гигантската програма за жилищно строителство на правителството, като каза само, че част от разходите ще бъдат поети от TOKİ, държавната жилищна агенция, която се превърна в гигант по време на двете десетилетия на власт на Ердоган - и генерира своите собствени приходи. Министерството на финансите също ще предложи „известна подкрепа“.

Но той добави, че президентът Ердоган ще продължи да лансира серия от големи проекти, някои от които ще бъдат обявени, когато разкрие предизборния си манифест по-късно този месец.

Подкрепата за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) претърпя удар през последните години, тъй като страната се разклати от поредица от валутни кризи и инфлация, която надхвърля официалния процент от 80 процента през септември.

И все пак има някои доказателства, че щедрите подаръци, насочени към смекчаване на удара от рязко нарастващите разходи за живот на домакинствата - и засилване на зависимостта им от ПСР - имат някакъв ефект. През юни тази година 77 процента от анкетираните казаха пред турската социологическа компания Metropoll, че икономиката се управлява зле. Тази цифра започна да намалява през юли, след като 30-процентното увеличение на минималната заплата влезе в сила, само шест месеца след предишно увеличение от 50 на сто влезе в сила. Недоволството от икономиката продължава да намалява през месеците оттогава.

През следващите месеци анализаторите очакват Ердоган да разкрие още едно огромно увеличение на минималната работна заплата, както и увеличение на заплатите в публичния сектор, финансова подкрепа за пенсионерите и евтини заеми за жилища и предприятия в опит да си върне подкрепата на колебливите бивши поддръжници.

32 милиарда долара енергийни субсидии

Проектобюджетът на Ердоган за 2023 г. предвижда драстично увеличение на енергийните субсидии, което би му позволило да поддържа ниски цените и да подобри перспективите си на изборите догодина.

Турското правителство субсидира 80% от природния газ и 50% от електроенергията, използвани от домакинствата, и „тежестта на енергийните субсидии върху бюджета за 2023 г. се оценява на 32 милиарда долара“, каза вицепрезидентът Фуат Октай в понеделник, цитиран от Bloomberg.

По-рано Ердоган изчисли, че енергийните субсидии ще струват около 300 милиарда лири тази година и че почти ще се удвоят през 2023 г. Това се доближава до 650 милиарда лири, предвидени в бюджета за образование.

Проектобюджетът предвижда също така разходите за „сигурност на енергийните доставки, ефективност и енергиен пазар“ да се увеличат със 155% през следващата година, а разходите за отбрана и сигурност да се увеличат със 159%. Предвижда се разпределението за социално подпомагане да нарасне със 73%, за да се справи допълнително с тежкото положение на бедните.

Щедростта управляващите поставя предизвикателства пред опозиционните партии в Турция, които трябва да убедят обществеността, че биха управлявали икономиката по-добре от Ердоган, като същевременно се конкурират с неговите огромни помощи.

Опозицията критикува жилищния проект – твърдейки по различни начини, че е трябвало да се направи по-рано, че никога няма да се случи, че е недостъпен и нереалистичен и че е насочен към облагодетелстване на приятелите на Ердоган в строителния сектор.

И все пак Билге Йълмаз, ръководител на отдела за икономиката на опозиционната партия İYİ, признава, че Ердоган всъщност иска опозицията да я атакува. „Те казват: вижте, ако спечелим изборите, ще ви дадем това, но ако другите момчета дойдат, те няма да го направят“, каза той.

Йълмаз твърди, че „най-интелигентните граждани“ прозират подобни твърдения. И все пак той също така вярва, че някои от най-бедните гласоподаватели са станали „пристрастени“ към подкрепата на ПСР и са уплашени какво ще се случи с тях, ако партията загуби властта.

Той казва, че партията İYİ, която се надява да управлява икономиката, ако опозиционна коалиция спечели властта през следващата година, изгражда програма, която предлага изход от бедността, както и привличащи вниманието обещания като безплатна закуска и обяд за всяко дете в държавно училище. Но той казва, че партията му „не е успяла да свърши добра работа в пропагандирането на тези неща“, отчасти поради предизвикателствата да се достигне до обществеността, когато медиите са контролирани от Ердоган.

Въздействието на голяма разходна програма върху държавните финанси на Турция вероятно ще бъде управляемо. Въпреки че бюджетният дефицит се увеличи през последните години, той все още остава нисък в сравнение с много други нововъзникващи пазари, като правителството прогнозира дефицит от 3,4 процента от БВП тази година. Същото важи и за общото съотношение дълг/БВП на страната.

Но анализаторите предупреждават за други рискове, произтичащи от огромни фискални стимули от вида, загатнат в бюджетните числа.

Атила Йешилада, базиран в Истанбул анализатор от консултантската компания GlobalSource Partners, казва, че дори ако разходът на средства доведе до „временни скокове“ в популярността на Ердоган, това в крайна сметка ще има обратен ефект, като подклажда инфлацията и търсенето на внос.

Това, твърди той, би предизвикало нова валутна криза от вида, на който последно станахме свидетели през декември 2021 г., когато лирата претърпя драматичен спад. Той каза: „Би било чудо Ердоган да похарчи толкова много пари и инфлацията да не расте – и валутата да остане стабилна.“