Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Тайфур Хюсеин: С новия медиен закон истината в Турция е каквото посочи Ердоган

Тайфур Хюсеин, журналист, "Бизнес старт", 17.10.2022 г.

11:43 | 17 октомври 2022
Обновен: 16:29 | 20 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Управляващите в Турция винаги са искали да контролират медиите в страната и докато ограничаването на свободата на словото не започва с идването на власт на президента Реджеп Тайип Ердоган, ситуацията се влошава значително след третия му мандат и неуспешния опит за преврат през 2016 г. Новият медиен закон срещу "дезинформацията" вече е насочен не само срещу журналисти, но и срещу потребителите на социални мрежи, и идва преди кампанията за ключовите президентски и парламентарни избори през юни 2023. За властите "дезинформация" е всичко, което не е тяхна официална позиция, коментира журналистът Тайфур Хюсеин в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Много трудно може да се говори за свобода на словото в Турция... В Турция истината е това, което казват управляващите, което Ердоган посочва за вярно."

Законът бе приет миналата седмица и вече срещу поне дванадесет потребители на социални мрежи е започнато разследване, тъй като са изразили различно от официалното мнение за смъртоносното срутване в мина в Турция в петък, което Ердоган описа като "съдба", даде за пример Хюсеин.

"Управляващите нямат лукса по някакъв начин да загубят изборите. Този закон е сплашване на всички журналисти и всички обикновени граждани, които по някакъв начин се опитат да мислят различни от управляващите. Те много ясно и категорично посочват, че истината е една единствена - онази, която те посочат за такава. Всички официални позиции са истината, всички неофициални са в другата категория и подлежат на преследване. Ще има и журналисти, и обикновени граждани, които ще бъдат вкарани в затвора."

Законът на практика гарантира, че управляващите и техните привърженици могат да говорят каквото си искат, без да бъдат заплашвани от затвор, коментира Хюсеин.

Докато през 2002 г. Турция е била на 99-о място в класацията на "Репортери без граница" за свободата на словото, сега е на 149-о място от общо 180 страни. Броят на журналистите в затвора рязко се повишава след 2016 г. - от 30 на близо рекордните за света 200 - като много бягат в чужбина, тъй като са наясно какво обикновено се случва след честите до скоро преврати в страната. Около 160 медии в Турция бяха затворени след опита за преврат, а над 90% от оцелелите са проправителствено настроени, каза Хюсеин.

"Останалата част гравитират към опозиционно настроените - използва се говоренето на Ердоган и представят опозиционна линия, каквато той иска. В никакъв случай не се разследват корупционните скандали, икономическата ситуация в страната се премълчава. Онова, което може да откъсне гласове и да доведе до политически дивиденти за опозицията, се премълчава."

До голяма част от населението стига само официалната позиция чрез традиционните медии, а службите се опитват да ограничават социалните мрежи, чрез които турски журналисти в чужбина успяват да достигнат поне до част от младите избиратели, каза Хюсеин.

Новото законодателство може да има обратен ефект, ако Ердоган не спечели изборите през 2023 г., и не малка част от опозиционните партии в момента не критикуват особено много закона, тъй като смятат, че ще спечелят и ще се възползват от него.

"Светската опозиция не прави достатъчно или просто си премълчава проблемите за журналистите", каза Хюсеин и добави, че има и съмнения доколко опозицията е искрена в действията си. Бившият премиер Ахмет Давутоглу е част от тази опозиция, напомни Хюсеин, и в миналото е казвал:

"Всеки журналист, който вечерта успее да се прибере вкъщи, е свободен журналист."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.