В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Заслепен от изборите, Ердоган ще продължи да печата пари и няма кой да го спре

Али Персембе, финансов анализатор и инвестиционен консултант, собственик на persembe.com, "В развитие", 30.09.2022 г.

14:39 | 30 септември 2022
Обновен: 21:55 | 3 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Зад обявената нова политика на "лираизация" на турската икономика от централната банка не се крие някаква особена стратегия, а съзнателен избор на правителството да предпочете растежа, вместо да укроти инфлацията и да спре срива на лирата. Под натиска на президента Реджеп Ердоган централната банка се е отказала от мисията си за постигане на ценова стабилност и подобно на всички държавни институции преследва укрепване на властта на президента на изборите през 2023 г. Това коментира Али Персембе, финансов анализатор и инвестиционен консултант, собственик на persembe.com, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Има институция, наречена централна банка, но тя не взима решенията - те следват заповедите отгоре, а тези заповеди са: "Да наблегнем на растежа, защото идват избори, и забравете за инфлацията". Това означава, че животът на всички, ще бъде много по-труден отколкото предишната година."

"Алергията" на Ердоган към повишаване на лихвите допълнително влошава перспективите за всякакви усилия за справяне с почти 100%-та инфлация, добави Персембе.

"Външният дефицит на Турция ще надвиши 100 млрд. долара в края на 2022 г., хроничният дефицит по текущия баланс ще бъде също на минус, бюджетът не е здрав, туризмът се развива добре,.. но тези пари са вече похарчени. Изборите през 2023 г. означават харчове и правителството ще бъде много щедро в увеличаване на минималните заплати, строежи на жилища, кредитите ще бъдат широко допускани."

Всички институции в момента са фокусирани върху изборите и никой не прави нищо по основният проблем за обществото - инфлацията.

"Ще има нужда от много пари, турската печатница за пари ще работи без прекъсване и това означава повече инфлация", което прави очакванията за спад в ръста на цените до края на годината необосновани, каза Персембе.

"Мисията на всяка централна банка по света е ценова стабилност. С тази политика централните банкери правят всичко освен това - няма никаква ценова стабилност. В цялата страна има недоверие в данните на Националното бюро по статистика, което казва че инфлацията е 80%, но други групи, които публикуват данни всеки месец, казват че е 180%... Не мисля, че инфлацията ще се промени, защото политиката е такава."

Следващото правителство ще трябва да се справя с тези проблеми - Ердоган няма да промени политиките си, но ще трябва да ги финансира на много по-висока цена. "Ако победи опозицията, тя ще наследи един труп", но все пак ще може да се надява на външни инвестиции заради по-добри отношения със Запада, смята Персембе и добави, че и Ердоган може да промени позицията си спрямо Запада по тази причина след изборите.

Частният сектор се представя все още добре, но заради инфлационните условия печалбите им стават все по-слаби. Държавата няма особено опции за подкрепа на бизнеса или национализация, защото тези ресурси вече са изчерпани.

Очакванията за ръст на икономиката са около 5%, но политиката за лихвите и обезценяването на лирата означават, че приходите ще бъдат много по-ниски от предходните две години. Всички очакват лихвите да станат едноцифрени, но това няма особено значение, тъй като негативната реална лихва е 70%, каза Персембе.

"С тази администрация повечето квази-държавни, но независими от държавата институции, изгубиха независимостта си. Всички тези институции получават заповеди от върха. Тази политика се формира в двореца с различни консултанти около Ердоган - за съжаление, полезните действия са все по-малко и по-малко. Тези хора не са квалифицирани... Те искат икономическите колела да се въртят до изборите и ще бъдат много щедри."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.