Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

„Векът на Ердоган“ е само бомбастична фраза

Мехмед Юмер, журналист, "Бизнес старт", 01.11.2022 г.

12:45 | 1 ноември 2022
Обновен: 13:58 | 1 ноември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът на Турция Реджеп Ердоган на практика откри предизборната си кампания с представянето на проекта "Визия 2023", но то бе изпълнено предимно с бомбастични фрази и без особено съдържание. Ердоган обеща повече конкретика по време на кампанията, но е видимо, че през "Века на Турция" страната ще гледа все повече на изток, отколкото към Европа. Това каза журналистът Мехмед Юмер в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Когато Ердоган тръгваше в политиката събиранията на партията AKP бяха по-скромни, но пълни с ентусиазъм. Сега Ердоган каза, че това ще бъде духът на концепцията, а по време на кампанията ще изложи всички параметри. Имаше много блясък, много лъскава опаковка, но аз видях отсъствието на духа. Ердоган вече не може да вдъхновява хората за разлика от преди двадесет години."

Ердоган дойде на власт през 2002 г., така че този век на Турция е Турция на Ердоган, каза Юмер. Въпреки че представянето на визията бе на 29 октомври - Денят на републиката - анализатори отбелязаха отсъствието на републиката в името на концепцията.

Ердоган и АРК има своя стара концепция за промяна на конституцията на страната и вече са правили две поправки в нея. Последната промяна през 2017 г. премахна ролята на министър-председателя и увеличи неимоверно правомощията на президента, като проправи пътя на Ердоган към едноличната власт, напомни Юмер. Настоящата конституция е от 1982 г. в резултат на преврата през 1980 г. - в Турция се приема за конституция на военните и винаги е имало идея за нейната промяна.

Съвременна светска Турция е създадена от Кемал Ататюрк като главна цел на новата република е била европеизацията на страната.

"Посоката на Турция на Ердоган вече е много повече към Ориента, отколкото към европейската цивилизация. В Турция вече никой не говори за членство в ЕС."

Когато се подновиха преговорите за присъединяване в началото на века, Европа се бавеше, а Ердоган заяви, че ще развива демократичните реформи, ако трябва и без ЕС.

"Сега Турция на Ердоган стана еднолично управление, компрометирана демокрация, правосъдие, свобода на словото... Нищо не остана от идеите за европеизация."

Ердоган вече започна нападки срещу ЛГБТ общността, а същевременно правата на жените в страната се изправят пред сериозни проблеми.

Шестте опозиционни партии все още се опитват да намерят кой ще е правилният кандидат с най-големи шансове срещу Ердоган на изборите през 2023 г., а от своя страна Ердоган изчаква техния ход и техния кандидат, за да знае как да го нападне, коментира Юмер.

Повече за визията на Ердоган за Турция може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.