Турция едва ли ще одобри кандидатурата на Швеция за НАТО тази година

Швеция не е направила достатъчно, за да отговори на исканията на Турция и дневният ред на турския парламент е пълен за останалата част от годината

11:40 | 4 ноември 2022
Автор: Селджан Хаджаоглу и Наталия Дроздиак
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция едва ли ще подпише кандидатурата на Швеция за членство в НАТО преди края на годината и шансовете това да се случи дори преди изборите през следващата година са малки, според служители, запознати с въпроса.

Швеция не е направила достатъчно, за да отговори на исканията на Турция и дневният ред на турския парламент е пълен за останалата част от годината, казаха източници на Bloomberg. Турция е доволна от сътрудничеството на Финландия, която също е подала заявление за присъединяване към алианса, но планира да гласува и по двете заявления едновременно, казаха те.

По време на посещението на Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, Анкара ще настоява за солидни стъпки, особено от страна на Швеция, според официални лица. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се стреми да консолидира гласовете на националистите в навечерието на изборите, които в момента са насрочени за юни, казаха те. Гласуването може да се проведе и по-рано.

Турското правителство не планира да иска ратификация от парламента на членството на Швеция, освен ако Стокхолм не изпълни съществуващите искания за репресии срещу кюрдските сепаратисти, екстрадиране на заподозрени и пълно премахване на ограниченията върху продажбата на оръжия на Анкара, казаха официални лица.

Швеция, заедно с Финландия, подписаха споразумение с Турция през юни, обещавайки да изпълнят нейните изисквания за сигурност и да облекчат опасенията относно членството им в НАТО.

„Не е възможно да се каже, че всички елементи в меморандума все още са напълно изпълнени от двете страни“, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция със Столтенберг след срещата им. „Ние не сме там, за да пречим на НАТО, ние не сме там, за да пречим на разширяването на НАТО."

Столтенберг каза, че Финландия и Швеция са изпълнили споразумението си с Турция. Ръководителят на алианса също ще се срещне с Ердоган и министъра на отбраната Хулуси Акар, заедно с други високопоставени служители, по време на посещението си, което продължава до събота.

По-силен, по-сигурен

„Време е да приветстваме Финландия и Швеция като пълноправни членове на НАТО“, каза Столтенберг. „Тяхното присъединяване ще направи нашия съюз по-силен и нашите хора по-сигурни."

Турция и Унгария са единствените две държави в НАТО, които все още не са подписали членството на двете северни страни, които кандидатстваха, след като Русия нахлу в Украйна. Всички членове на алианса трябва да ратифицират офертите, преди двете да могат да се присъединят. Въпреки че Унгария действа по-бавно от останалите членки, тя може да гласува за разширяването до края на годината.

„Разбира се, че ще го подкрепим в момента, когато дойде пред парламента, надяваме се това да се случи възможно най-скоро“, каза унгарският заместник-министър на отбраната Тамаш Варга пред новинарския уебсайт Telex в четвъртък. Той имаше предвид законодателството за ратифициране на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, което правителството представи през юли.

Премиерът Виктор Орбан има супер мнозинство в парламента и правителството на Унгария все пак се бави с кандидатурите.

Новият премиер на Швеция Улф Кристерсон ще посети Турция следващата седмица. Кристерсон, който пое поста миналия месец, многократно е заявявал, че страната му ще спазва споразумението с Турция и ще си сътрудничи в борбата с тероризма. Лидерите на скандинавските страни многократно са казвали, че се стремят да влязат в алианса заедно.

Разговорите на Столтенберг идват, докато Турция преговаря с Русия, за да може зърното да продължи да излиза от пристанищата на Украйна. Москва спря участието си в черноморската сделка за износ на зърно през уикенда, само за да се върне към нея, след като заяви, че е получила писмени гаранции от Украйна.

Турция предупреди своите съюзници от НАТО за доставките на оръжие на Украйна, опасявайки се, че ответните атаки от Русия могат допълнително да задълбочат войната и се очаква да предаде отново своите опасения на Столтенберг.