НАТО отхвърли твърденията на Русия, че Украйна готви мръсна бомба

Мария Тадео, Bloomberg Брюксел

13:44 | 25 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво се случва след този телефонен разговор от Москва през уикенда? Случва ли се нещо, говорят ли още?

Да, телефонните разговори продължават. Това само по себе си ни говори нещо. Има ново развитие по дипломатическите канали между Запада и Русия, които бяха почти напълно изключени след началото на войната. Сега обаче по тях се говори усилено за тази потенциална мръсна бомба, която тревожи Запада.

Вчера имаше много ясно предупреждение от генералния секретар на НАТО, който каза, че алиансът отхвърля твърденията на Русия, че Украйна готви такава.

Това са експлозиви, опаковани в радиоактивен материал.

Русия не бива да използва това като повод да използва евентуално тактическо ядрено оръжие срещу Украйна.

Като цяло обаче, има усещане днес за ескалация, че се навлиза в потенциално опасни води. Всеки военен експерт, с когото говорих каза, че ако нещо подобно стане в Украйна, се навлиза в непознати територии и ще бъде много сериозна ескалация на войната, че тя ще стане съвсем друга.

В същото време германският канцлер Шолц е домакин на набиране на средства за Украйна в Берлин. Колко голям проблем станаха парите в тази война?

Това събитие е днес. На него германското канцлерство е домакин за набиране на средства за възстановяване на Украйна. Парите, които текат натам са огромни. От 500 млрд долара до 700 млрд долара, това се предлага. А някои предполагат, че ще се стигне до 1 трлн долара.

Това прилича на план Маршал за Украйна.

Въпросът обаче има две страни. Това е дългосрочно възстановяване. Но има и краткосрочно финансиране.

Знаем, че Украйна казва, че се нуждае от 40 млрд долара догодина, за да поддържа икономиката си работеща, да поддържа военните усилия. Тази страна гори пари всеки месец.

В даден момент това ще стане реален дебат. Кой ще плаща за това? Как ще издържат украинците?

Имаме криза при издръжката на живота в Европа. Чувам някои страни да предлагат, че може би е настъпил моментът да се види какво се прави със замразените резерви на Русия.