НАТО се затруднява да снабдява Украйна с оръжие

Марк Крамптън, Bloomberg

11:42 | 13 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Министрите на отбраната на страните членки в НАТО се срещнаха, за да се изправят пред две предизвикателства. Те срещат затруднения в производството и доставките на оръжие за Украйна, докато защитават жизненоважна европейска инфраструктура, която Русия би могла да саботира в отговор на усилията на Запада. През осемте месеца откакто Путин нареди нахлуване на войските си в Украйна, военният съюз от 30 държави върви по острието на бръснача като се опитва да избегне въвличането си във война с Русия.

Руската федерална агенция за вътрешна безопасност заяви, че са арестувани 8 души във връзка с ударите по кримския мост. Междувременно, руски ракети поразиха ядрена централа в Украйна като се наложи тя да спре работа за втори път през последните 5 дни. Украинският атомен оператор заяви, че взривът показва нарасналата вероятност от радиационна катастрофа, защото критично важни системи се нуждаят от електричество, за да функционират.

Милиони американци ще получат голямо увеличение на социалните помощи. Днес правителството ще обяви преизчисляването им спрямо разходите за живот за предстоящата година. Очаква се увеличението да е най-голямото от 4 десетилетия заради инфлацията. По предварителни данни, то може да достигне 9%. 65 милиона души получават социални помощи.

Американците вероятно ще платят най-високите зимни сметки за отопление от 25 години насам. Домакинствата ще получат средно сметка за електричество от 1 300 долара. Това се дължи на покачването с 30% на природния газ и петрола. Освен това, националната метеорологическа служба прогнозира, че тази зима ще е по-студена от предходната.