Проблемите за Credit Suisse се задълбочават с рекорден срив на акциите

Миналата седмица Credit Suisse заяви, че работи върху възможни продажби на активи и бизнес като част от стратегическия си план

18:05 | 3 октомври 2022
Автор: Мириам Балезу и Марион Халфтермайер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Измерителят на кредитния риск на Credit Suisse Group AG се повиши до рекордно високо ниво, докато акциите й достигнаха ново дъно, добавяйки към сътресенията, след като опитите на банката да успокои пазарите относно финансовата ѝ стабилност се провалиха.

Петгодишната цена на суапове за кредитно неизпълнение от около 293 базисни точки е нагоре от около 55 базисни точки в началото на годината и е най-високата досега, според ICE Data Services. В същото време акциите паднаха с цели 12% в Цюрих в понеделник и загубиха около 60% само тази година, най-големият годишен спад в историята на Credit Suisse.

Главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер се опита да успокои служителите и пазарите през уикенда, но неговата внимателно формулирана бележка имаше обратния ефект. Докато рекламираше капиталовите нива и ликвидността на банката, той призна, че фирмата е изправена пред „критичен момент“, докато работи за поредния си основен ремонт.

Той също така каза на служителите, че ще им изпраща редовна актуализация, докато фирмата обяви новия стратегически план на 27 октомври. В същото време Credit Suisse отново изпрати теми за разговор до ръководителите, работещи с клиенти, които са повдигнали проблеми със суапове за кредитно неизпълнение, според запознати.

Въпреки че нивата на суапове за кредитно неизпълнение все още са далеч от проблемни и са част от широка пазарна разпродажба, те означават влошаване на възприятията за кредитоспособност на засегнатата от скандали банка в настоящата среда. Сега има приблизително 23% шанс банката да не изпълни облигациите си в рамките на 5 години.

Някои клиенти са използвали покачването на CDS тази година, за да задават въпроси, да преговарят за цени или да използват конкуренти, казаха източници на Bloomberg.

Credit Suisse отказа коментар чрез говорител на компанията.

Някои видни личности използваха Twitter през уикенда, за да отхвърлят някои от слуховете, предизвикани от широкия спред на CDS, като „всяване на страх“. Боаз Уайнстайн от Saba Capital Management посъветва „поемете си дълбоко дъх“ и сравни ситуацията с времето, когато спредът на CDS на Morgan Stanley беше два пъти по-широк през 2011 и 2012 г.

Кьорнер, назначен за главен изпълнителен директор в края на юли, трябваше да се справи с пазарни спекулации, напускане на банкери и капиталови съмнения, докато се опитваше да определи пътя напред. В момента кредиторът финализира планове, които вероятно ще доведат до радикални промени в неговата инвестиционна банка и може да включват съкращаване на хиляди работни места за няколко години, съобщи Bloomberg.

Бележката на Кьорнер беше второто поредно писмо, докато спекулациите за бъдещето на обсадената банка се увеличават. Анализатори от KBW изчислиха, че фирмата може да се наложи да набере 4 милиарда швейцарски франка капитал дори след продажбата на някои активи, за да финансира всяко преструктуриране, усилия за растеж и всякакви неизвестни.

Пазарната капитализация на Credit Suisse спадна до около 9,5 милиарда швейцарски франка, което означава, че всяка продажба на акции би била силно разредена за дългогодишните притежатели. Пазарната стойност беше над 30 милиарда франка през март 2021 г.

Ръководителите на банката отбелязаха, че съотношението на капитала на фирмата от 13,5% CET1 към 30 юни е било в средата на планирания диапазон от 13% до 14% за 2022 г. В годишния отчет на фирмата за 2021 г. се казва, че нейният международен регулаторен минимален коефициент е 8%, докато швейцарските власти изискват по-високо ниво от около 10%.

Анализаторите на KBW бяха последните, които направиха сравнения с кризата на доверието, която разтърси Deutsche Bank AG преди шест години. Тогава германският кредитор беше изправен пред сериозни въпроси относно своята стратегия, както и краткосрочни опасения относно цената на споразумението за прекратяване на разследване в САЩ, свързано с ипотечни ценни книжа. В резултат суаповете на банката за кредитно неизпълнение се покачиха, рейтингът на дълга й бе понижен и някои клиенти се оттеглиха от работа с нея.

Стресът намаля за няколко месеца, след като германската фирма се задоволи с по-ниска сума, отколкото мнозина се опасяваха, набра около 8 милиарда евро нов капитал и обяви преразглеждане на стратегията. Все пак това, което банката нарече „порочен кръг“ на намаляващи приходи и нарастващи разходи за финансиране, отне години, за да се обърне.

Има разлики между двете ситуации. Credit Suisse не е изправена пред нито един проблем от мащаба на споразумението на Deutsche Bank за 7,2 милиарда долара, а нейният ключов капиталов коефициент от 13,5% е по-висок от 10,8%, който германската фирма имаше преди шест години.

Стресът, пред който беше изправена Deutsche Bank през 2016 г., доведе до необичайната динамика, при която разходите за застраховка срещу загуби по дълга на кредитора за една година надминаха тези за защита за пет години. Едногодишните суапове на Credit Suisse все още са значително по-евтини от петгодишните.

Миналата седмица Credit Suisse заяви, че работи върху възможни продажби на активи и бизнес като част от стратегическия си план, който ще бъде разкрит в края на октомври. Банката проучва сделки за продажба на звеното си за търговия със секюритизирани продукти, претегля продажбата на операциите си по управление на богатството в Латинска Америка, с изключение на Бразилия, и обмисля възраждане на марката First Boston, съобщи Bloomberg.