Иск на милиардер срещу Credit Suisse е приковал вниманието на цялата индустрия

Служител на банката е фалшифицирал подписи и извършвал неправомерни транзакции от тръста на грузинския милиардер Иванишвили

20:00 | 14 септември 2022
Автор: Лоу де Уей
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Делото на грузинския милиардер Бидзина Иванишвили за 800 милиона долара срещу фирма, собственост на Credit Suisse Group AG, е на път да се превърне в тест за глобалната индустрия, управляваща милиарди долари активи за богати семейства, пише Лоу де Уей.

Победата на Иванишвили срещу Credit Suisse Trust (Singapore) Ltd. може да промени изцяло начина по който финансовите институции сигнализират за необичайни транзакции или други съмнителни практики.

„Хората в индустрията, не само от Сингапур, но и от целия свят, наблюдават внимателно случая, за да видят какво ще бъде определено като стандарт при задълженията на попечителите към бенефициентите“, каза Танг Ханг Ву, професор по право в Сингапурския университет по мениджмънт, който специализира в области като управление на тръстове и богатство.

Случаят може да накара международните банки, които управляват такива тръстове за своите клиенти милионери, да преосмислят своите стратегии. Credit Suisse обяви на втория ден от процеса продажбата на своя глобален бизнес за управление на тръстове. Други банки като Barclays Plc и Rothschild & Co. също се освободиха от бизнеса си с тръстове през последните години, докато компании като UBS Group AG и JPMorgan Chase & Co. ги предлагат като част от своите услуги за управление на богатството.

В случая с Credit Suisse сингапурското дружество за кратко е било част от бизнеса на швейцарската банка за управление на богатството от 2012 г. до 2013 г. То е работило и се е отчитало пред преки мениджъри в Цюрих според свидетелските показания на Доминик Бири, бившият ръководител на тръстовия бизнес на банката в Сингапур.

Според Клифърд Нг, партньор в адвокатската кантора Zhong Lun в Хонконг, когато „услугите за попечителство се субсидират от други части на банковия бизнес“ могат да възникнат конфликти. Има по-малка вероятност попечителите да изтеглят активи от банката, дори ако инвестициите не са печеливши или не са препоръчани, смята той.

Горчивият спор в този случай датира от 2004 г., когато Иванишвили, бивш министър-председател на Грузия, натрупал своето състояние в постсъветска Русия, избира Credit Suisse, за да съхранява около 1,1 милиарда долара от състоянието си. Същата година към банката се присъединява французин на име Патрис Лескодрон, който говори руски, но не е имал банков опит по това време. В рамките на две години той обслужва най-големите клиенти в региона, включително Иванишвили.

Но когато няколко години по-късно частният банкер претърпява загуби от името на клиентите си, той признава, че е изпаднал в паника и е започнал да фалшифицира подписи върху търговски нареждания и да пуска дублирани извлечения, докато печели време, за да се опита да компенсира загубите. Неговата измама се разкрива чак през 2015 г., когато огромен грешен ход предизвика искания за допълнително обезпечение от над 120 милиона долара от Иванишвили.

Адвокатите на Иванишвили твърдят, че попечителят, който контролира сметките, трябва да пази и наблюдава активите и е трябвало да се намеси, особено, когато в началото на 2006 г. са били повдигнати сигнали за поведението на Лескодрон.

„Ако попечителят беше разследвал неразрешените плащания и беше извършил надлежен преглед на тръста, както се изисква от закона и от собствените му политики, щеше да разбере, че активите на тръста са били присвоени неправомерно и/или са били инвестирани от лица без никакви правомощия за това“, каза Кавиндър Бул, главният адвокат на Иванишвили в процеса.

Адвокатите на CS Trust пък твърдят, че по договор попечителят е трябвало само да администрира структурата на тръста, а не да следи за изходящите средства. Иванишвили и неговият съветник Георги Бачиашвили, които свидетелстваха миналата седмица, са отговорни за инвестиционните решения, взети от тяхно име, казаха адвокатите.

Тръстовете съществуват от векове в английското общо право и са средство за управление на активи в продължение на много поколения. Техният брой е трудно да се определи количествено, въпреки че има нарастващ натиск от страна на Европейския съюз регистрацията да стане задължителна.

Нарастващият натиск за глобална прозрачност и усилията от страна на Европейския съюз за справяне с прането на пари би трябвало да доведат до значителен ръст в регистрациите, според Society of Trust and Estate Practitioners, базирана в Лондон професионална организация с 21 000 членове в 96 страни.

Поне в Сингапур индустрията процъфтява, тъй като азиатският град-държава се превръща в магнит за богатите семейства. В Сингапур има 64 лицензирани компании, които управляват тръстове според данните на финансовия регулатор, които не включват количеството пари, които се управляват.

Настоящият случай разкрива неяснотата относно степента на отговорност в рамките на един договор за управление на тръст. Някои твърдят, че въпреки че попечителите не са длъжни да се намесват в решенията на подопечните си компании, ако научат, че нещо не е наред, те трябва да направят нещо, казва Танг.

„С други думи, при знание за неправомерни действия, попечителите трябва да се намесят.“

По време на процеса в понеделник, съдията пита Бири, бивш ръководител на тръста в Сингапур, дали е трябвало да се намеси, за да спре неразрешените плащания на Лескодрон от 2006 г. насам, при което той заявява: „Не, ние не контролирахме това“.

„Единственото нещо, което бихме могли да направим, е да ескалираме случая до отделите за бизнес риск и до по-висшето ръководство на банката“, свидетелства той.

Бири казва, че не се е свързал с Иванишвили, въпреки че години наред е бил свидетел на неразрешени плащания, извършени от Лескодрон от тръста, защото е мислил, че милиардерът иска да поддържа контакт единствено с неговия личен мениджър. В 1500-те тръстови структури, които Бири е ръководил в компанията „не е било необичайно“ да се натъква на неразрешени плащания.

Остава да се види какви щети ще бъде осъдена да плати Credit Suisse за този тръст, ако изобщо бъде осъдена. Присъдата по делото се очаква в Сингапур през първото тримесечие на следващата година.