Войната на трейдърите срещу големите играчи остава далеч от Европа и Азия

За някои е по-просто да залагат на футбол от Висшата лига

17:01 | 3 февруари 2021
Обновен: 07:16 | 4 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На пръв поглед изглежда, че манията около GameStop предизвика противопоставяне между трейдърите от Reddit и гигантските хедж фондове по целия свят, пише в свой анализ Bloomberg. 

Броят на новите акаунти в Tiger Brokers в Сингапур нарасна бързо миналата седмица. Във Великобритания Trading 212 е най-изтегляното мобилно приложение в страната, докато в Южна Корея GameStop е сред десетте най-купувани чуждестранни акции.

И все пак едва ли това, което се случи в САЩ, скоро ще се пренесе в Азия и Европа. По-строгите ограничения за късите продажби, ограничената търговия с опции и по-високите данъци и задържат манията около GameStop само в САЩ. 

„Има някои важни елементи на европейските пазари, които се различават от американските, което затруднява повтарянето на подобна ситуация“, коментира Джон Гарви, ръководител "Глобалнит финансови услуги" в PwC, визирайки ограничената безплатната търговия с акции и лимитираните къси продажби.

Китай ще бъде очевидното място за по-нататъшно разпространение на мания, подобна на тази, която се случи около GameStop. Индивидуалните трейдъри доминират на фондовите пазари във втората по големина икономика в света, като борсови форуми, сред които East Money Information и Xueqiu раздвижват покупките по начин, подобен на Reddit.

В Поднебесната империя подобни залози остават еднопосочни обаче, тъй като късите продажби бяха ограничени след пазарния срив през 2015 г.

Въпреки че регулациите бяха до известна степен разхлабени, акаунтите, търгуващи на късо, представляват по-малко от 1% от търговията на китайските борси. Делът на тези акаунти в САЩ се равнява на около 3,5% за компаниите в индекса S&P 500, показват данни на Markit. 

В Китай освен това липсва и възможността за търговия с единични опции, които допълнително оказаха натиск в САЩ.

Междувременно регулациите за търговия с ценни книжа в Китай ограничават дневните ценови движения на акциите до 10%, което е като проключтие за дневните трейдъри. Предвид ограниченията хедж фондовете са склонни да изразяват мечите си възгледи по отношение на китайските компании чрез покупко-продажба на акции, търгувани в Хонконг или САЩ.

Хонконг позволява в по-голям мащаб късите продажби, но търговията с опции в града е доминирана от институциите. Търговията също така не е и толкова прозрачна и е трудно да се разбере кой фонд търгува на късо, защото няма публично достъпна информация за мечи залози от отделни фондове. Това напълно контрастира с действителността в САЩ, където Melvin Capital предизвика гнева на трейдърите от Reddit и претърпя 53-процентен спад миналия месец, след като публикува данни за късите си позиции към GameStop.

„Просто не мисля, че разполагаме с армии от индивидуални трейдъри в Хонконг, защото в исторически план пазарът там винаги е бил институционализиран“, коментира Ричард Джонстън, ръководител на азиатското звено в Albourne Partners в Хонконг. 

„В Китай има армии от ритейл трейдъри, но всички залагат на дълги позиции.“

На други места в Азия южнокорейските трейдъри се включиха в манията около GameStop, купувайки американските акции от Сеул. 

Сингапур е един от азиатските пазар, който предлага така наречените "голи къси продажби" - позиция, при която инвеститорският залог не е защитен от пазарен риск. Тази възможност за търговия обаче се оказа непопулярна, тъй като залозите трябва да бъдат покрити в рамките на същия ден.

Индивидуалните трейдъри си припомниха тази седмица колко нестабилна може да бъде търговията. Акциите на GameStop се сринаха с 60% във вторник, увеличавайки спада в цената на книжата тази седмица до 72%. 

В Европа някои инвеститори също усвоиха някои практики на дневните трейдъри. Trading 212, който твърди, че е първият британски борсов посредник без комисионна, обяви в четвъртък, че ще спре да регистрира нови клиенти поради „безпрецедентно търсене“ и предупреди съществуващите си потребители за големи закъснения, ако се опитат да реализират покупко-продажба на книжа на GameStop или AMC Entertainment Holdings. Freetrade, мобилно инвестиционно приложение без комисионна, добави 40 000 клиенти на 27 януари, като се вземе предвид, че средното увеличение на клиентската  база е било с 4 000 потребителя през четвъртото тримесечие, посочи говорител на Freetrade.

В резултат на това търговията нарасна. Средният 28-дневен обем при търговията на GameStop скочи с 400% в платформата на CMC Markets в Лондон, докато обемът се увеличил с 1600% при книжата на AMC - друг фаворит на трейдърската тълпа на Reddit.

И все пак по-високите данъци, засилените регулаци и по-слабата инвестиционна култура на дневните трейдъри вероятно ще ограничат лудостта в Лондон и други европейски столици. Тези, които купуват книжа на BlackBerry и GameStop, са изправени пред американски данъци върху всяка печалба и не малко на брой документация. За някои е по-просто да залагат на футбол от Висшата лига.

Безплатна търговия

„В САЩ е много лесно хората да получат евтин достъп до фондовия пазар“, споделя Райън Пейси, който предоставя онлайн пазарен анализ за брокери и дневни трейдъри в Лондон. 

„В Европа бариерите са доста ниски, но те са повече, отколкото в Америка.“

Докато платформите за безплатна търговия като eToro започват да се появяват извън САЩ - опитвайки се да имитират успеха на Robinhood в Силициевата долина, но регулациите и таксите върху търговията на акции все още са основно препятствие. 

В Германия трейдърите са длъжни да предоставят подробна лична информация и да плащат данъци върху всяка трансакция, заяви по телефона Гилермо Ернандес Сампере, ръководител "Търговия с ценни книжа" в MPPM, Епщайн, Германия.

„Обикновеният дневен трейдър не притежава способността да генерира достатъчно големи обеми, изграждайки достатъчно позиции, които да оправдаят високите данъци върху всяка сделка“

И все пак Райън Пайзи е на мнение, че е въпрос на време останалата част от света да настигне САЩ.

„Видяхме консолидация на ритейл търговията с ценни книжа - няма как това да не се прерастне в Обединеното кралство и останалата част на Европа“, коментира Пайзи, споделяйки, че през уикенда телефонът му непрекъснато е звънял, като различни хора са поставяли въпроса: "Как мога да се включа?“.