Русия е точно пазарът, от който се нуждаят китайските автомобилни производители

Откъсната от останалия свят, Москва се снабдява от нация, която трябва да намери нови купувачи

09:56 | 15 юни 2024
Автор: Тим Кълпан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сегашното положение на Русия в международната общност - от икономически парий до огромен доставчик на изкопаеми горива - изглежда перфектно за затрудненото положение, пред което са изправени традиционните китайски производители на автомобили. Всъщност санкциите срещу Москва вероятно са най-големият двигател на износа на превозни средства от нейната съседка, откакто нахлуването в Украйна започна преди повече от две години.

Докато китайската икономика се забавя и купувачите все повече избират електрически превозни средства, производителите на традиционно автомобили с двигатели с вътрешно горене (ICE) отчаяно се стремят да намерят нови пазари. САЩ отпадат от масата на фона на ескалираща търговска война, а апетитът на Европа към чуждестранни модели избледнява, оставяйки малко добри възможности за избор, след като атаката на Русия срещу Украйна подтикна задграничните компании да се откажат от страната.

„Западните санкции срещу Русия създадоха голяма пазарна възможност за китайския автомобилен сектор с двигатели с вътрешно горене, осигурявайки спасителен пояс за индустрията и задълбочавайки зависимостта на Русия от китайските стоки“, писаха Джерард ДиПипо и Александър Исаков от Bloomberg Economics миналия месец. Те изчисляват, че 58% от увеличението на националния износ на ICE от 2021 г. е отишло в Русия миналата година. Въпреки че по-голямата част от тази търговия преминава директно през границата, някои преминават и през посредници за трансбордиране, включително Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Турция.

Москва и Пекин имат много общи неща. И двете се чувстват под обсада от Запада, показват готовност да пренаредят настоящия глобален ред и са изправени пред екзистенциална нужда да се откъснат от чуждестранните вериги за доставки.

Докато местната марка "Лада", собственост на "АвтоВАЗ", все още оглавява пазара и увеличава дела си над 30%, следващите шест най-големи играчи през 2023 г. са от Китай, измествайки южнокорейските Kia Corp. и Hyundai Motor Co., и японската Toyota Motor Corp., според данни на Autostat.ru. Chery Automobile Co. беше най-големият печеливш. Единичните му продажби в Русия скочиха три пъти, заемайки 11% от пазара. Haval, марка под Great Wall Motor Co., отбеляза подобно увеличение в мащаба със своя кросоувър SUV Jolion, най-популярният чужд модел на пазара. Този растеж в Русия е добре дошла новина за Great Wall: компанията миналия месец затвори европейската си централа в Мюнхен, тъй като не успя да спечели клиентите на континента.

Китайските производители на автомобили са изправени пред трудна борба. Част от съществуващото им оборудване може да бъде пренасочено към производство на електрифицирани модели, особено шасита и интериори, но много не могат. Двигателите и свързаните с тях компоненти, като скоростни кутии и задвижващи валове, ще бъдат изправени пред намаляващо търсене поради нарастващото навлизане в електромобилите. И все пак капацитетът за тези части остава, оттук и необходимостта да се намерят външни пазари. Русия е особено подходяща, защото купувачите там са избягвали електромобилите. Миналата година делът на автомобилите с бензинов двигател на автомобилния пазар действително се е увеличил до 93,7% от 91,6%, според Autostat.ru, като дизеловите и хибридните модели добавят към микса от изкопаеми горива. Чистите електромобили представляват само 1,3% от пазара.

Това може да не е добра новина за производителите на електромобили или за планетата, но тези резерви са точно това, от което се нуждаят традиционните производители на автомобили в Китай в момент на свръхкапацитет и дългосрочно преминаване към модели с нова енергия.

Дилемата за Пекин обаче ще бъде как да управлява ескалиращите искания от Москва доставчиците да преместят производството си в Русия, ако искат да продължат да продават на пазара. Икономическото забавяне на Китай, отслабването на износа и свръхкапацитетът карат политиците да търсят начини да подкрепят заетостта и да поддържат фабриките да работят. Те няма да имат желание да видят работни места и производство в чужбина.

Дипломацията може да влезе в действие. Президентът Си Дзинпин показа желание да застане на страната на своя колега Владимир Путин. Но тази подкрепа не е безкрайна, нито абсолютна. Ако Москва продължи да оказва натиск върху чуждестранните производители на автомобили да разширят местния си производствен отпечатък, Си може да се наложи да окаже свой собствен натиск. В крайна сметка Пекин е щастлив, че е намерил нов пазар за стоките си, но неговите лидери знаят, че трябва да поставят икономиката на Китай на първо място.

Тим Кълпан е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ технологиите в Азия. Преди това той e бил технологичен репортер за Bloomberg News.