Санкциите на САЩ предизвикаха хаос в търговията с рубли

Промените принудиха водещата руска борса да спре търговията с долари и евро

18:30 | 13 юни 2024
Обновен: 18:38 | 13 юни 2024
Автор: Антония Косева
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Рублата спадна до едномесечно дъно от 91,7455 спрямо долара при много ниска ликвидност на междубанковия пазар.

Фючърсите върху двойката долар/рубла продължиха да се търгуват на Московската борса (MOEX), като деривативен инструмент. Те бяха поскъпнали с около 2,4% в сутрешните часове на сесията и достигнаха връх от около 86,00 при волатилна търговия.

Централната банка публикува официалния дневен курс, базиран на извънборсовата търговия, към 11:00 ч. местно време. Според нея оборотът в долари и евро на извънборсовия пазар, където сделките се сключват директно между две страни, отдавна е надхвърлил обемите на MOEX, водещия финансов пазар в Русия.

Предишното ниво на затваряне на рублата, в навечерието на руския национален празник в сряда, беше 89,10 за долар.

Санкциите на САЩ в сряда доведоха до незабавно спиране на търговията с долари и евро на MOEX, в рамките на един час след изявленията във Вашингтон, насочени към прекъсване на потока от пари и стоки, използвани за поддържане на руската война в Украйна.

Руската централна банка също така преустанови търговията с хонконгския долар, който е обвързан с щатския, но се постара да омаловажи евентуалното въздействие на санкциите.

"През последните две години ролята на щатския долар и еврото на руския пазар постоянно намалява", заяви централната банка в четвъртък.

Юанът изпревари долара и се превърна в най-търгуваната валута заедно с рублата в Москва, като през май му се падаше 54% дял от валутния пазар.

Рублата се укрепи с 1,8% до 12,01 спрямо юана, а по-рано през сесията докосна почти едногодишен връх от 11,8430.

Базираният на рубли руски индекс MOEX  се понижи до близо шестмесечно дъно в началото на борсовата търговия, след което намали загубите и се търгуваше с 1,6% по-ниско на ниво 3120,7 пункта. Акциите на MOEX поевтиняха с около 15%, преди да се установят с около 6,8% по-ниско в рамките на сесията.

Волатилност и големи спредове


"Санкциите срещу ключови институции от руския финансов сектор са най-сериозните през последните 1-1,5 години след въвеждането на петролното ембарго и ограничението на цените на петрола", заявиха анализаторите на BCS World of Investments.

Според BCS около 60% от валутната търговия от януари до април е била на извънборсовия пазар, така че той предлага достатъчна база за формиране на официалния валутен курс.

"В същото време липсата на единна борса за търговия ще доведе до увеличаване на спредовете при валутните операции от страна на банките."

Банките, компаниите и инвеститорите вече не могат да търгуват нито с щатския долар, нито с еврото чрез централната борса, което позволява предимства като ликвидност, клиринг и надзор .

"Новите санкции не би трябвало да се отразят на курса на рублата в средносрочен план", заяви Юрий Попов, стратег в SberCIB Investment Research. "В краткосрочен план може да се наблюдава висока волатилност и широки спредове на борсовите гишета".

Някои големи брокери блокираха сметки в долари, евро и хонконгски долари, като депозитите и тегленията не бяха достъпни.

Най-голямата банка в Русия Сбербанк, заяви, че не наблюдава повишено търсене на чуждестранна валута в клоновете си и валутните ѝ курсове не са се променили от вчера.