Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Путин постави условия за започването на мирни преговори с Украйна

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 14.06.2024 г.

16:30 | 14 юни 2024
Обновен: 16:38 | 14 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Руският президент Владимир Путин призова Украйна да изтегли войските си от четири източни региона, които понастоящем са частично окупирани от Русия, за да започнат мирни преговори. Путин заяви, че украинските сили трябва да се изтеглят от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в замяна на прекратяване на огъня от страна на руските войски.

В телевизионна реч пред служители на външното министерство днес той поиска също така Украйна да се откаже от кандидатурата си за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор. Изявлението на Путин бе направено в навечерието на мирна конференция, организирана от Швейцария, която има за цел да насърчи украинските искания за изтегляне на руските войски от нейната територия и на която Русия не бе поканена.

Предложението му беше равносилно на призив към Украйна да предаде териториите си в замяна на мирни преговори - нещо, което Киев последователно отхвърля от нахлуването на Русия през февруари 2022 г. насам. "Веднага щом в Киев заявят, че са готови за такова решение и започнат реално изтегляне на войските от тези региони, а също така официално уведомят за отказа от плановете за присъединяване към НАТО, нашата страна незабавно, буквално в същата минута, ще изпълни заповедта за прекратяване на огъня и започване на преговори", подчерта Путин.

Самото правителство в Киев отказва да преговаря с Русия, докато Кремъл не напусне окупираните територии, заявявайки, че Русия ще се прегрупира и ще нападне отново Украйна, ако настоящата война бъде замразена.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.