Ким е изпратил на Русия милиони артилерийски снаряди, твърди Южна Корея

При заплахата от руски пробив по време на месеците на забавяне на американските оръжия, войските на Киев в повечето случаи удържаха линията, въпреки че бяха превъзхождани 10:1 от нахлуващата армия на Москва

08:45 | 14 юни 2024
Обновен: 08:45 | 14 юни 2024
Автор: Су-Хян Чой
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Северна Корея е изпратила на Русия контейнери, в които могат да се съхранят близо 5 млн. артилерийски снаряда, а руският президент Владимир Путин вероятно ще поиска още повече, когато скоро посети Пхенян, заяви министърът на отбраната на Южна Корея.

Шин Уонсик заяви в интервю за Bloomberg News, че Сеул е открил поне 10 000 контейнера, изпратени от Северна Корея за Русия, в които може да се съхраняват до 4,8 милиона артилерийски снаряда, каквито Путин използва при бомбардировките на Украйна.

Kim Sent
Министърът на отбраната на Южна Корея Шин Вонсик. Снимка: Ухае Чо/Bloomberg

"Очаква се Путин да потърси по-тясно сътрудничество в областта на сигурността със Северна Корея, особено военни доставки като артилерийски снаряди, които са необходими, за да се възползваме от шанса за победа", каза Шин. Той каза още, че Северна Корея е изпратила десетки балистични ракети, за да подпомогне атаката на Путин срещу съседката си. 

В замяна на боеприпасите Русия е изпратила на Северна Корея технологии, които да подпомогнат плановете ѝ за разполагане на редица шпионски спътници, както и конвенционални оръжия като танкове и самолети.

Путин ще посети Северна Корея още през следващата седмица, съобщи южнокорейският вестник DongA Ilbo. Пътуването ще бъде първото му от юли 2000 г. насам и ще подхрани опасенията на САЩ и техните партньори за трансфери на оръжия, които са помогнали на Кремъл в нападението му срещу Украйна в замяна на помощ за поддържане на режима на Ким Чен Ун.

След като Киев вече получи нови оръжия за милиарди долари от своите американски и европейски партньори, прозорецът за руски пробив се стеснява, въпреки че Русия продължава да обстрелва с ракети и безпилотни самолети украински градове, включително енергийна инфраструктура.

Боеприпасите, изпратени от Северна Корея, откакто Путин и Ким се срещнаха в Русия през септември на среща, която доведе до засилване на търговията между съседите, вероятно далеч надхвърлят изпратените от САЩ и Европейския съюз. Това позволи на силите на Кремъл да бомбардират Украйна, тъй като бяха принудени да нормират боеприпасите поради намаляващите доставки - като помощта беше спряна в Конгреса на САЩ.

Докато украинските официални лица алармираха за заплахата от руски пробив по време на месеците на забавяне на американските оръжейни доставки, войските на Киев в повечето случаи удържаха линията, въпреки че бяха превъзхождани с 10:1 от нахлуващата армия на Москва. Европейският съюз пое ангажимент да изпрати на Украйна един милион артилерийски снаряда до края на годината. 

Kim Sent
Ракетната програма на Ким Чен Ун. Видове балистични ракети, тествани от севернокорейския лидер
 
Междувременно Ким прави големи разходи за своята ракетна програма. Според Шин ракетните изпитания през миналата година са стрували около 1 млрд. долара. Сумата представлява около 4% от икономиката на Северна Корея, която според изчисленията на Южнокорейската централна банка през 2022 г. ще бъде около 24,5 млрд. долара.

"Северна Корея пренебрегва трудностите на народа си, за да извършва ракетни провокации", каза Шин. "Парите са достатъчни, за да покрият недостига на храна в Северна Корея за една година".

Пенсиониран тризвезден генерал от армията, Шин беше депутат от управляващата Партия на народната власт до поемането на министерския пост през октомври. Той е един от най-откровените южнокорейски официални представители по отношение на сътрудничеството на Северна Корея с Русия и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност.

Сателитни снимки показват, че Пхенян се подготвя за посещението на Путин, съобщи базираната в Сеул специализирана служба 38 North. На изображенията се вижда строителство на площад "Ким Ир Сен" в центъра на Пхенян, което е показателно за подготовката на военен парад, а самолетите, паркирани на главното летище в Пхенян, са преместени на пистата, вероятно за да се подготви съоръжението за Путин, съобщи тя във вторник.

Kim Sent
Търговска връзка между Русия и Северна Корея. Две пристанища, за които се предполага, че са центрове за търговия с оръжие

Макар че Русия и Северна Корея отричат трансфера на оръжие, търговски сателитни снимки и разузнавателни данни, предоставени от правителството на САЩ, показват, че руски товарни кораби редовно се движат между някога заспалото севернокорейско пристанище Наджин близо до границата с Русия. Повечето от тях са били насочени към Дунай, бивша съветска база за подводници, разположена на около 180 км. 

Белият дом предостави снимки, които според него показват, че по маршрута се изпращат оръжия, които се доставят с железопътен транспорт на хиляди километри до склад в руския град Тихорецк за използване в Украйна.